Κυριακή 14 Φεβρουαρίου 2016

Παίζουμε κρυφτό; Βρείτε πού κρύβονται τα μέλη τής νέας πολιτικής κίνησης Δικτύωση για τη Ριζοσπαστική Αριστερά-Ζωή Μετά και κερδίστε* έναν τόμο από τα άπαντα των κλασικών τού εργατικού κινήματος!



* Ισχύει για τους τρεις πρώτους νικητές/νικήτριες
 
Το προηγούμενο Σαββατοκύριακο, άτομα που κατά μεγάλη πλειοψηφία προέρχονται από τον ΣΥΡΙΖΑ και είχαν αποχωρήσει μετά την άνευ όρων παράδοσή του στη Νέα Ιερά Συμμαχία, εμφανιζόμενα στο δημόσιο διάλογο ως πολιτική ομάδα υπό την ονομασία «Πρωτοβουλία για τη Δικτύωση της Ριζοσπαστικής Αριστεράς», πραγματοποίησαν πανελλαδική συνάντηση στη Θεσσαλονίκη. Σ’ αυτήν, έχοντας ήδη χαράξει πορεία περαιτέρω πολιτικής συγκρότησης και μετασχηματισμού σε διακριτό και αυτοτελές πολιτικό σχήμα, συζήτησαν για την κρίση σε συνδυασμό με το «Ευρωπαϊκό Ζήτημα», αποτίμησαν την πορεία τής Αριστεράς και των κινημάτων και αντάλλαξαν απόψεις για τα καθήκοντα της νέας περιόδου. Το πρακτικό αποτέλεσμα της συνάντησής τους ήταν η οριστικοποίηση της διαφαινόμενης από καιρό απόφασης να συγκροτήσουν σε πανελλαδική κλίμακα πολιτική κίνηση με τον προσωρινό(;) τίτλο Δικτύωση για τη Ριζοσπαστική Αριστερά-Ζωή Μετά και η αποσαφήνιση των συγκεκριμένων βημάτων που πρέπει να γίνουν προς αυτή την κατεύθυνση.
Αναδημοσιεύουμε την ανακοίνωση που εξέδωσαν μετά το πέρας τών εργασιών τής συνάντησης, ακριβώς όπως δημοσιεύτηκε στο (ανεπίσημο) διαδικτυακό όργανο της κίνησης RedNotebook. Και σας προ(σ)καλούμε να βρείτε πού κρύβονται. Το ότι κρύβονται είναι βέβαιον: Εμείς, αφού τη διαβάσαμε προσεκτικά, τους κάναμε ήδη τσακωτούς στην κρυψώνα τους! Και ποιος λουφάζει σε κρυψώνα αν δεν έχει πρόθεση να κρυφτεί;

ЖΟЖΟЖΟЖΟЖ
 

Η Δικτύωση για τη Ριζοσπαστική Αριστερά-Ζωή Μετά πραγματοποίησε πανελλαδική προπαρασκευαστική συνάντηση στις 6 και 7 Φλεβάρη στη Θεσσαλονίκη με σημαντική συμμετοχή από πολλά μέρη της Ελλάδας.

Την πρώτη ημέρα, το ενδιαφέρον εστιάστηκε στην αποτίμηση των 5 χρόνων του Μνημονίου, της πορείας της αριστεράς και των κινημάτων. Η συζήτηση υπήρξε πλούσια και γόνιμη καθώς αναδείχθηκε η ανάγκη εμβάθυνσης της αυτοκριτικής για την πορεία του ΣΥΡΙΖΑ συνολικά και σε επιμέρους σημεία. Ενδεικτικά, αναλύθηκαν οι ακόλουθες παράμετροι: η διαμόρφωση ενός λόγου ομαλότητας ο οποίος δεν προετοίμαζε την κοινωνία για τη διαδικασία και τις συνέπειες της ρήξης, το έλλειμμα επεξεργασίας συγκεκριμένων πολιτικών προτάσεων που να αρθρώνονται σε μια συνεκτική στρατηγική κοινωνικού μετασχηματισμού και ο αστικός τρόπος με τον οποίο συνέχισε να ασκείται η κυβερνητική πολιτική από την πρώτη στιγμή της ανόδου του ΣΥΡΙΖΑ στην εξουσία. Ταυτόχρονα, έγινε αποδεκτό ότι η συντηρητική στροφή της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ δεν αναχαιτίστηκε από το κόμμα καθώς ένα μεγάλο τμήμα του ενσωματώθηκε στην κυβερνητική μηχανή, ενώ οι συλλογικές διαδικασίες είχαν ήδη ατροφήσει πριν την άνοδο στην εξουσία με τη συνακόλουθη μετατόπιση στον αρχηγισμό, τη λήψη αποφάσεων σε κλειστούς κύκλους αλλά και την ακούσια/εκούσια σίγαση των ριζοσπαστικών φωνών μπροστά στο κοινό επίδικο της διαπραγμάτευσης. Δυστυχώς, ούτε τα κοινωνικά κινήματα μπόρεσαν να ελέγξουν αυτή τη διολίσθηση όχι μόνο λόγω της λογικής της ανάθεσης που κάθε κόμμα εξουσίας προκαλεί στο κοινωνικό πεδίο, αλλά και λόγω αδυναμιών μόνιμης κοινωνικής αυτοθέσμισης.

Στη συνέχεια, αναλύθηκε ο ρόλος της ΕΕ και της Ευρωζώνης μετά την εμπειρία της ελληνικής κρίσης και της πορείας διαπραγμάτευσης. Έγινε σαφές ότι ΕΕ και ευρωζώνη συμπυκνώνουν την καπιταλιστική ολοκλήρωση και ότι η παραμικρή αλλαγή πλεύσης δεν γίνεται πλέον ανεκτή στους κόλπους τους. Η εναντίωση στο Μνημόνιο σήμερα ανοίγει την ουσία της συζήτησης για τον κοινωνικό μετασχηματισμό, την αναγκαιότητα συγκρότησης μιας νέας αφήγησης για την κοινωνία που οραματιζόμαστε και για τον τρόπο που θα πάμε προς αυτήν. Σε αυτό το δρόμο δεν πρέπει να μας τρομάζει η έξοδος από το Ευρώ και την ΕΕ στο βαθμό που μας δίνει τους βαθμούς ελευθερίας για να επιχειρήσουμε αναγκαίες τομές σήμερα (π.χ. δημόσιος έλεγχος τραπεζικού συστήματος, κοινωνικός έλεγχος της παραγωγής). Η ρήξη με ΕΕ και ευρωζώνη θα είναι όμως κενό γράμμα στο βαθμό που δεν προετοιμάζεται από δομές παραγωγής πραγματικής κοινωνικής ισχύος για τους από τα κάτω και δεν εντάσσεται σε ένα διεθνικό συντονισμό ακόμα και ανισομερώς ανάλογα με τις υποκειμενικές και αντικειμενικές συνθήκες σε κάθε χώρα.

Τη δεύτερη ημέρα, η συζήτηση αφορούσε τη φυσιογνωμία και την πορεία συγκρότησης της νέας αριστεράς. Η σημερινή συγκυρία και η εμπειρία που προηγήθηκε μας αναγκάζουν να κάνουμε πολλά πράγματα ταυτόχρονα και σε συμπιεσμένο χρόνο. Πρέπει να συμβάλουμε από κοινού με άλλες κοινωνικές και πολιτικές δυνάμεις στη συγκρότηση ενός νέου υποκειμένου το οποίο δίνει πραγματική υλική υπόσταση στο αίτημα για δημοκρατική λειτουργία με θεσμίσεις-ασφαλιστικές δικλείδες (ανακλητότητα, αντιιεραρχική λειτουργία, αλληλόμορφωση μελών), συγκεκριμενοποιεί τη στρατηγική κοινωνικού μετασχηματισμού σε πεδία πολιτικής στο σήμερα με γνώμονα ότι υπάρχει εναλλακτική και συνεισφέρει στη συγκρότηση της κοινωνικής αντεξουσίας. Απαραίτητη προτεραιότητα σήμερα, όμως, αποτελεί η ήττα της κυβερνητικής πολιτικής.

 Η Δικτύωση για τη Ριζοσπαστική Αριστερά-Ζωή Μετά συγκροτεί πολιτική κίνηση κλείνοντας τη διήμερη συνάντηση με συγκεκριμένες αποφάσεις και δεσμεύσεις:

● Συγκρότηση συνελεύσεων και συντονιστικών σε κάθε πόλη.
● Συγκρότηση πανελλαδικού συντονιστικού.
● Πανελλαδική συνδιάσκεψη τον Μάιο στην Αθήνα.
● Έκδοση πολιτικού εντύπου-χώρου θεωρητικής επεξεργασίας.
● Κάλεσμα σύμπραξης με τις υπόλοιπες δυνάμεις της Αριστεράς και τα κοινωνικά κινήματα για την από κοινού επεξεργασία εναλλακτικού σχεδίου και το συντονισμό των αντιστάσεων με έμφαση στα μέτωπα της συγκυρίας (προσφυγικό, ασφαλιστικό, πλειστηριασμοί).

Εκφράζουμε την αλληλεγγύη μας στους αγώνες ενάντια στη μνημονιακή πολιτική, που εκτυλίσσονται αυτή τη στιγμή. Το δίκιο θα κριθεί στους δρόμους.

«Ο Μαρξισμός δεν πρέπει να αποστρέφεται τίποτα περισσότερο από το να μείνει παγωμένος στην παροντική του μορφή. Είναι στα καλύτερά του όταν χτυπά το κεφάλι του από αυτοκριτική, και μέσα στους ιστορικούς κεραυνούς και αστραπές, διατηρεί το σθένος του» (Ρ. Λούξεμπουργκ).
 
 

9 σχόλια:

Smart Asss είπε...

άλλη μία... πρωτοβουλία με λόγο ατέλειωτων κοινοτοπιών.
το μεγαλείο του ασήμαντου.

LeftG700 είπε...

Smart Asss, ανάλαβε εσύ μια πρωτοβουλία με λόγο αναρίθμητων πρωτοτυπιών, ποιος σε κρατάει;

Αλλά τι λέω! Εδώ σε έχω προ(σ)καλέσει εδώ και μια βδομάδα να μας κάνεις μια εισήγηση και να τη βάλω στην πρώτη σελίδα κι έγινες λαγός! Κόψε λοιπόν τις φτηνές εξυπνάδες. Μια κοτούλα είσαι που κακαρίζεις άχαρα στο διαδίκτυο και που δεν έχει καμία χρησιμότητα για κανέναν...

Smart Asss είπε...

δεν ξέρω ποιες είναι οι κοτούλες,
1) αυτοί που από το 1974 δεν έχουν αλλάξει λεξιλόγιο και υπόσχονται σωτηρία, και που εναγωνίως αναζητούν και κερδίζουν από 5 λεπτά έως 1 χρόνο δημοσιότητα και μετά "πάνε γι άλλες" ανακοινώσεις (πάντα του ιδίου περιεχομένου, πάντα με το ίδιο λεξιλόγιο, πάντα με τη φιλοδοξία της σωτηρία των... αδυνάμων), ή οι άλλοι...

2) που δεν πιστεύουν στ' αυτιά και στα μάτια τους για τις βερμπαλιστικές, κενές περιεχομένου επαναστατικές(κυρίως ανορθολογικές) φάρσες.

Να αναλάβω αγαπητέ Λεφτ τέτοια... πρωτοβουλία εγώ;

Μη με υποτιμά.

Bella Ciao.

Ασημος είπε...

Προκειται για παγιδα. Τα επιτιμα μελη θα σερβιριστουν πρωτα, οπως συμβαινει συνηθως.

Ασημος είπε...

Πρεπει να εισαι πολυ μαζοχα (εκτος των αλλων) που καθεσαι και ασχολεισαι.

LeftG700 είπε...

Φίλε Άσημε,


Δύο σχόλια έστειλες, κανένα δεν κατάλαβα (και αμφιβάλω αν μπορεί να τα καταλάβει άνθρωπος).

Θέλεις να γίνεις σαφής ή προτιμάς να παίζεις κι εσύ κρυφτό επειδή σού αρέσει να κρύβεσαι;


Τα λέμε (αν βέβαια έχεις κάτι να πεις...)

Ασημος είπε...

Eχω νΑ πω οτι ακριβως λεω, και αυτοι που επρεπε να καταλαβουν, καταλαβαν χωρις να ζοριστουν πολυ (πχ ο Πικαπα). Το αλλο σχολιο ειναι για τον φιλο Smartass.
Eλπιζω να σε βοηθησα)

LeftG700 είπε...

Όχι, φίλε μου. Δεν με βοήθησες. Τώρα, τι ζόρι τραβάς, να κυκλοφορείς με ψευδώνυμο στο διαδίκτυο, να ποστάρεις σχόλιο σε ένα απλό μπλογκ (κι όχι στο Βήμα ή στο Protagon, λόγου χάρη) και, παρ` όλα αυτά, να μιλάς με γρίφους, αυτό κι αν δεν το καταλαβαίνω. Εσύ ξέρεις.


ΥΓ Θα σου `γραφα τα λέμε, αλλά είναι προφανές ότι θέλεις να τα λες μόνο εσύ. Εντάξει, δημοκρατία έχουμε.

Ασημος είπε...

Mην επιμενεις, αν δεν καταλαβαινεις εσυ το νοημα, το προβλημα ειναι δικο σου. Μιλησα πολυ καθαρα.