Πέμπτη 31 Οκτωβρίου 2013

Το θέμα είναι τώρα τι λες, Νίκο Μπογιόπουλε!




Διότι, για να τα λέμε όλα, όταν είσαι μέλος τού Κόμματος (έτσι το γράφεις εσύ, με Κ κεφαλαίο, και ακολουθούμε κι εμείς) και το Κόμμα έχει οικονομικά στριμώγματα, τι θα πει «δεν υπογράφω ατομική σύμβαση εργασίας για λόγους αρχών»; Όταν μάλιστα η ατομική σύμβαση εργασίας δεν είναι και τόσο ατομική, αφού ισχύει για όλα τα μέλη και στελέχη που είναι αποσπασμένα στον Ριζοσπάστη, όπως διαβάζουμε σήμερα (αν διαβάζουμε σωστά ή αν μας τα γράφουν σωστά οι σύντροφοι). Και τι θα πει «παραιτούμαι από τον κομματικό μισθό», όπως γράφεται δεξιά κι αριστερά ότι έχεις κάνει εσύ; Άμα το Κόμμα έχει ψίχουλα για σένα και τα ψίχουλα είναι για όλους το ίδιο και δεν γίνονται ‘‘παιχνίδια’’ και ‘‘μαγειρέματα’’, δεν πρέπει να τα πάρεις και μάλιστα να το θεωρείς τιμή σου και καμάρι σου; Σωστά; Σωστά.

Λοιπόν; Τι συμπεράσματα να βγάλουμε εμείς, που δεν θέλουμε βέβαια να σε αδικήσουμε, αλλά δεν θέλουμε να αδικήσουμε και το Κόμμα (άσχετα αν έχουμε πολλά ράμματα για τη γούνα του έτερον εκάτερον), όταν δεν ανοίγεις το στόμα σου να μας εξηγήσεις αυτές τις αντιφάσεις, παρά κρατάς «κρυμένα μυστικά και ντοκουμέντα»; Και πώς να μην πάει το μυαλό μας στην περίπτωση ότι πίσω από όλα αυτά κρύβονται πολιτικές διαφωνίες (και, φυσικά, η γνωστή πάγια πολιτική τού Κόμματος έναντι τών διαφωνούντων), ιδίως όταν έχει προηγηθεί η ‘‘σχιζοφρενική’’ απόφαση να καταργηθεί η στήλη σου στον Ρίζο; Δεν λέμε να τα βάλεις με το Κόμμα σώνει και ντε. Λέμε ότι με τη ‘‘σιγή ασυρμάτου’’ που τηρείς δεν διευκολύνεις κανέναν να βγάλει τα σωστά συμπεράσματα. Κι αν δεν κάνω λάθος, ένα από τα κύρια καθήκοντα του κομμουνιστή είναι να ανοίγει τα μάτια τού κόσμου και να τον βοηθάει να βγάλει τα σωστά συμπεράσματα. Ακόμα κι αν αυτά είναι ότι εσύ είσαι εκείνος που τα έκανε θάλασσα ή ότι, αντίθετα, το Κόμμα είναι αυτό που τα μούσκεψε! Στην τελική, και τι έγινε; Μόνο οι νεκροί δεν κάνουν λάθη! Και δόξα τω Μαρξ, εσένα μια χαρά σε βλέπουμε να στέκεσαι. Όσο για το Κόμμα, παρά τα ζόρια του, οικονομικά και άλλα, κι εκείνο βαστιέται στα πόδια του (και τσιμπάει και κάτι ψιλά στις δημοσκοπήσεις). Σωστά; Σωστά.

Για πες, λοιπόν.



74 σχόλια:

spiral architect είπε...

Για πες, λοιπόν.

Μα τι κουτσομπόλης είσαι ρε παιδί μου! Δηλαδή άμα δεν μιλήσει ο Μπογιό, πα να πει ότι, ο Κουτσούμπας του'χει βάλει το μαχαίρι στο λαιμό;
Τι ψάχνεις να βρεις; Μήπως νέους Τυρίμους;

Ο «Ριζοσπάστης» έχει ακούραστους κομμουνιστές δημοσιογράφους, αφανείς, που δεν περιμένουν κανενός είδους καταξίωση με τα κριτήρια που αυτή γίνεται στον αστικό Τύπο. Η ενασχόληση στον «Ριζοσπάστη» δεν είναι επαγγελματική σχέση, αλλά κομματική δουλειά γι' αυτό δεν μπορεί να μοιράζεται με ενασχόληση σε άλλα έντυπα ή ηλεκτρονικά Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης, όπως συμβαίνει σε άλλες εφημερίδες και Μέσα.

Για γράψε κάτι για αυτό (αφορά όλους άλλωστε) και άσε τα κουτσομπολιά, γιατί αυτά γυρίζουν πίσω!

Ανώνυμος είπε...

αυτό που καταλαβαίνω εγώ θέμα αρχών είναι ο επαγγελματίας εργαζόμενος δημοσιογράφος να δεχτεί να μην έχει ΣΣ . Πρώτο τικ ( τσεκάρισμα για σωστό ) στον Μπογιό εργαζόμενο .

ο Μπογιό μέλος του κόμματος λέει ότι αμισθί συνεχίζω . Δεύτερο τικ στον Μπογιό μέλος του ΚΚΕ .

γιατί δεν μιλάει : τι ακριβώς να πει ? εδώ βάζω τρίτο τικ , που θα παραμείνει και αν τυχόν πει σωστά πράγματα , και θα φύγει αν πει βλακείες .

πολιτικές διαφωνίες ή το εργασιακό βάρυνε ?

δεν νομίζω να ξεχωρίζουν . Η κρίση στα οικονομικά του κκε και μια ορισμένη αντιμετώπιση της με ... λιτότητα ( μετά την επιχειρηματική υπερεπέκταση ) κάνουν το ΚΚΕ να κάνει καταστατική πρόβλεψη το ότι τα μέλη του είναι δεύτερης κατηγορίας εργαζόμενοι .

ουσιαστικά είναι εσωτερίκευση της κρίσης , όπως και η όλη λογική του 19 ου κινήται ακριβώς σε μια λογική ξεκαθαρίσματος και αποσαφήνισης στρατοπέδων της κοινωνικής συνθήκης , συσσώρευσης όρων για δεύτερο χρόνο .

η κίνηση Μπογιό είναι αντικαταστατική , αν καλά έχω καταλάβει ότι αυτή η πρόβλεψη είναι στο καταστατικό του ΚΚΕ .

ουσιαστικά είναι πρόκληση διαγραφής , οπότε , λογικά , αν ο Μπογιό διακυβεύει το κομματικό του status , το κάνει έχοντας στο μυαλό του τις διαφωνίες του . Εδώ μπαίνει το τέταρτο τικ στον Μπογιό .

" κάποιος σύντροφος "

LeftG700 είπε...

Φίλε Σπειροειδή,


Το πρώτο: Μπορεί να μη το κατάλαβες και κατά πάσα πιθανότητα να μη το καταλάβεις, αλλά όταν γράφεις «Τι ψάχνεις να βρεις; Μήπως νέους Τυρίμους;» γίνεσαι βαθύτατα (και αστειότατα) προσβλητικός. Πάει αυτό.

Το δεύτερο: Αυτό που γράφει ο Ρίζος («Η ενασχόληση στον «Ριζοσπάστη» δεν είναι επαγγελματική σχέση, αλλά κομματική δουλειά γι' αυτό δεν μπορεί να μοιράζεται με ενασχόληση σε άλλα έντυπα ή ηλεκτρονικά Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης, όπως συμβαίνει σε άλλες εφημερίδες και Μέσα».), έκανα πως δεν το είδα. Το ίδιο κάνω και τώρα. Αν δεν έκανα σαν να μη το είχα δει, άλλο ποστ θα έγραφα. Κι αν δεν κάνω σαν να μη το βλέπω και τώρα, θα μιλήσω για ένα ποστ που θα γράψω.

Το τρίτο: Το τσαρδί εδώ δεν γράφει για τους εργάτες συνδικαλιστές που καταδικάζονται σε φυλάκιση. Ως γνωστόν, υπηρετεί την αστική τάξη…

Το τέταρτο: Σ’ εμάς λες ν’ αφήσουμε τα κουτσομπολιά; Για ένα (1) ποστ; Αλλού πώς και δεν είπες τίποτε για ένα, δύο, τρία, τέσσερα , πέντε, έξι; Έλειπες σε ταξίδι για δουλειές;

Και το τελευταίο: «Γυρίζουν πίσω»; Πού πίσω και σε ποιους; Σ’ εμάς το γράφεις αυτό;;; Σ εμάς;;;

Σπειροειδή, για το πρώτο που σου είπα δεν έχω απορίες. Ξέρω ότι είσαι μόνιμα(;) μεθυσμένος «απ’ τ’ αθάνατο κρασί τού ’18». Αλλά γι’ αυτό, δεν αντέχω να μη σε ρωτήσω: τι πίνεις και δεν μας δίνεις;


Τα λέμε (φρόντισε όμως να ξεμεθύσεις… είναι καλύτερα έτσι…)

LeftG700 είπε...

Κάπα σίγμα,


Γράφεις: «γιατί δεν μιλάει : τι ακριβώς να πει ?»

Έχεις φτάσει στο σημείο να ποστάρεις σχόλια χωρίς καν να έχεις διαβάσει προηγουμένως το ποστ; Δεν εξηγούμε με το νι και με το σίγμα σε ποια πράγματα πρέπει να εξηγηθεί;

Απίθανος!

Ανώνυμος είπε...

Γουστάρω προβοκάτσια μάγκες.

Μπράβο βρε, λίγο ακόμη και θα με πείσετε ότι υπερασπίζεστε το κόμμα το Κομμουνιστικό.

Μια μικρή προσπάθεια ακόμη και θα πιστέψω ότι θα καταγγείλετε τον Μπογιόπουλο για αντικομματική δράση και για την σιωπή του.

Rosa Lou

Ανώνυμος είπε...

leftg700

ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια !

δεν πιστεύω ότι έχεις εξηγήσει τι σου λείπει από πλευράς Μπογιό ...

εξήγησα ότι έχει ήδη πει πολλά προκαλώντας για διαγραφή .

αν θα μιλήσει στην κυριολεξία , έξω δηλ από την κομματική γλώσσα είναι άλλο θέμα , και δεν υπακούει κατ' ανάγκη στον τρέχοντα χρόνο .

εξαρτάται και από το αν θα συνεχίσει να είναι μέλος , το γάντι τώρα είναι στην ηγεσία του ΚΚΕ .

παίζει πάντα και η εκτίμηση του Μπογιό για το πόσο θα ελέγξει την ΔΟΛια εκμετάλλευση του θέματος του .

" κάποιος σύντροφος "

Ανώνυμος είπε...

Σημείωση της ίδιας (Rosa Lou).

η περίπτωσή μου δεν ανήκει στην συνομοταξία των μεθυσμένων με το κρασί του 21 ούτε και του 18, μπορώ επίσης να σας βεβαιώσω ότι έχω χαρτί γιατρού που βεβαιώνει ότι δεν παίρνω παραισθησιογόνα και ότι ο Μπογιόπουλος χαίρει της εκτίμησής μου, επίσης.

ΥΓ: προσπαθήστε να μην συμπλεύσετε με "γραφικούς γέροντες" που καταδικάζετε, αλλά ταυτόχρονα χωνέψτε το χωρίς ΚΚ δουλειά δεν γίνεται.....

Rosa Lou

LeftG700 είπε...

Φίλη Rosa Lou, καλώς ήρθες (μάλλον: άριστα ήρθες, γιατί έχουμε μεγάλη έλλειψη από το άλλο μισό τού ουρανού ;-) ),


Δεν με παίρνει τώρα για πολλά. Ες αύριο τα "σπουδαία". Ωστόσο, δυο λόγια τα προλαβαίνω.

Δεν προσπαθούμε να πείσουμε κανέναν ότι υποστηρίζουμε το ΚΚ, ή τον ΣΥΡΙΖΑ ή την ΑΝΤΑΡΣΥΑ. Το τσαρδί δεν είναι κομματικό, είναι παραταξιακό. Και δεν έχουμε καμία πρόθεση να καταγγείλουμε τον Μπογιό για αντικομματική δράση. Κακώς είσαι σχεδόν έτοιμη να πιστέψεις κάτι τέτοιο. Θέλουμε απλώς να καταλάβουμε τι παίζει. Οπότε, το να μας πει και τη δική του άποψη είναι μάλλον απαραίτητο. Διαφορετικά, είμαστε έρμαιο του ενός και του αλλουνού που γράφουν χωρίς να ξέρουμε τι ισχύει και τι δεν ισχύει. Βέβαια, το σημερινό δημοσίευμα του Ρίζου, ρίχνει κάποιο φως. Δεν λύνει όμως το πρόβλημα που δημιουργεί η αφωνία τού Μπογιόπουλου.

Αυτά για την ώρα.


Τα λέμε

spiral architect είπε...

Λέφτηδες, ναι, γυρίζουν πίσω και βαράνε άσχημα. Ρε σεις, ακόμα και ο Πιτσιρίκος σάς την πέφτει στεγνά εδώ και εδώ. Λοιπόν να προσέχετε με ποιους κάνετε παρέα. Δεν είναι ανάγκη ότι πετάει και ότι κολυμπάει έξω απ' τα γραφεία του ΣΥΡΙΖΑ να το μαζεύετε.

Τουλάχιστον ο Μπογιόπουλος όπως και τα περισσότερα μέλη του ΚΚΕ που βγαίνουν στα κανάλια των εργολάβων (όποια τους φιλοξενούν που πλέον είναι ελάχιστα) έχουν πολύ συγκροτημένη σκέψη και όταν ανοίγει ο στόμας τους εκεί, δεν βγαίνουν βατράχια.

Είπαμε, ο Ρ είναι κομματικό όργανο που υπόκειται στις αποφάσεις της ΚΕ. Δηλαδή άμα κλείσουν την έντυπη έκδοση και κρατήσουν μόνο την ιντερνετική, πουλήσουν ή νοικιάσουν την τυποεκδοτική θα έχουμε πάλι τα ίδια με τον 902τιβί λέγοντας ότι το ΚΚΕ κάνει καλό real estate;

Επίσης τι παραπάνω σχόλια να γράψω στου Αντώνη; Κάπου σχολίασα, κάπου όχι, είτε γιατί πρέπει να επιβιώσουμε είτε γιατί δεν έχω κάτι να πω. Δεν ξημεροβραδιαζόμαστε δα πάνω απ' τα πληκτρολόγια, γράφοντας "τι ωραία που τα λες Αντώνη μου ή Θανάση μου!"

Τέλος, να αντιστρέψω το ερώτημά σου;
(που κομματάκι είναι και απορία μου)

Τι φοβίζει τον Μπογιό να βγει και να πει τον "πόνο" του; Ε;

So long!

spiral architect είπε...

Ξέχασα: Καλό μήνα και καλό χειμώνα!
(για να μην ξεχνάμε και τους καλούς μας τρόπους που διδαχτήκαμε στην Οξφόρδη και στο Ήτον)

Αμάν πια με το ΚΚΕ! είπε...

Είναι ο Περισσός, ηλίθιε

ΕΟΣ είπε...

Όποιος ανακατεύεται με τα πίτουρα τον τρώνε οι κότες! Πίτουρα στην συγκεκριμένη περίπτωση είναι το ΚΚΕ και οι «φίλοι» του, ο «ΕΝΙΚΟΣ» και άλλοι παρόμοιοι.Όμως, οι φελλοί επιπλέουν, όσο μεγάλη και να είναι η φουρτούνα γύρω τους…

Ανώνυμος είπε...

Εσεις της ΕΟΣ πολυ καλα τα λετε. Σιγουρα γνωριζετε τα παντα περι φελλων και των ιδιατερων χαρακτηριστικων και ιδιοτητων τους.
Ιδιως για τους φελλους με αριστερο περιτυλιγμα σαν και του λογου σας.



Гриша

LeftG700 είπε...

Φίλη Rosa Lou,


Τι λέγαμε; Α ναι! Λέγαμε για τη φάση που παρά λίγο να την πατήσεις και να πιστέψεις ότι «υπερασπίζουμε το κόμμα το Κομμουνιστικό».

Φιλενάδα, για να τα λέμε όλα, αν είχες διαβάσει, ας πούμε, αυτό, κι αυτό, κι αυτό, κι αυτό, κι αυτό (δεν σου βάζω άλλα, ούτε και διάφορα σχόλια, πού να ψάχνω τώρα…), όσο έξυπνο κορίτσι κι αν είσαι, θα την είχες φάει τη φόλα κανονικότατα και θα είχες πει κι ένα τραγούδι προς τιμή μας! ;-) :-)

Η πλάκα είναι όμως ότι θα την είχες πατήσει μεν, για διαφορετικό λόγο από αυτόν που σκέφτεσαι δε. Θα την είχες πατήσει γιατί αν όντως δεν «υπερασπίζουμε το κόμμα το Κομμουνιστικό», αυτό ισχύει μόνο με την έννοια ότι δεν υπερασπίζουμε ειδικά και αποκλειστικά το ΚΚ. Τα ίδια θα γράφαμε για οποιοδήποτε αριστερό κόμμα ήταν στη θέση που βρέθηκε εκείνο.

Άδικα μπήκες στον κόπο να διευκρινίσεις ότι δεν ανήκεις στην κατηγορία τών ‘‘μεθυσμένων’’. Δεν σκέφτηκα κάτι τέτοιο. Μην παρασύρεσαι από την περίπτωση του Spiral Architect. Με τον Spiral Architect συζητάμε εδώ και καιρό. Εσύ έσκασες μύτη χθες. Προσπαθώ να μη βγάζω βιαστικά συμπεράσματα και νομίζω ότι τα καταφέρνω.

Τέλος, για το υστερόγραφό σου. Δεν έχουμε τίποτε με τις ‘‘γεροντικές’’ ηλικίες. Έχουμε με τα ‘‘γεροντικά’’ μυαλά. Τα οποία, όπως φαντάζομαι ότι ξέρεις, δεν συμβαδίζουν πάντα με την ηλικία. Όταν λοιπόν μιλάω για ‘‘γέροντες’’ (δεν το κάνω συχνά, έτσι κι αλλιώς), αυτό έχω στο μυαλό μου.

«Χωρίς ΚΚ δουλειά δεν γίνεται.....»; Χμ… Δύο παρατηρήσεις εδώ:

1) Αυτό πρέπει να το πεις και στο ΚΚ. Που δεν λέει να σηκώσει τα μανίκια και να κάνει καμια χρήσιμη δουλειά. Λόγου χάρη, να ζυμώσει αντί να κοσκινίζει (άντε, να του πιστώσουμε και κάποια πασαλείμματα στα του οίκου του…).

2) Όταν η δουλειά δεν περιμένει, τι κάνεις; Περιμένεις να «ωριμάσουν οι συνθήκες», ή ξεκινάς να την κάνεις κι ό,τι μπορέσεις;


Τα λέμε


ΥΓ Λιγότερη καχυποψία Κουροπάτκινα! ;-) :-)

LeftG700 είπε...

Φίλε Σπειροειδή αρχιτέκτονα,


Δεν ξέρω αν βαράνε άσχημα. Το υποθέτω, αλλά δεν το ξέρω, δεν έχω την εμπειρία. Εμάς εδώ, που έχει πιαστεί το χέρι μου να θυμίζω ότι «όποιος κατουράει στη θάλασσα θα το βρει στ’ αλάτι» και που ασκούμε κριτική προς πάσα κατεύθυνση (σύμφωνα πάντα με το φτωχό μας το μυαλό, φυσικά) και που θέτουμε ερωτήματα ζητώντας απαντήσεις, τίποτε δεν μας έχει βαρέσει! Αν δεν το έχεις καταλάβει αυτό, λυπάμαι. Κι όταν σκέφτομαι ότι και ηλικία έχεις και μόρφωση, λυπάμαι πολύ.

Ασφαλώς και ο Ριζοσπάστης υπόκειται στις αποφάσεις τής ΚΕ. Εκείνο που δεν εννοείτε να καταλάβετε εσείς οι Κουκουέδες κατά πλειοψηφία (κατά πλειοψηφία σε όσους έχουν μείνει, για να τα λέμε όλα, και δεν την έχουν κάνει —όπως έδειξαν οι περσινές εκλογές τού Ιουνίου), εκείνο λοιπόν που δεν μπορείτε να καταλάβετε είναι ότι και η ΚΕ υπόκειται στην κριτική! Π.χ.: η ‘‘σχιζοφρενική’’ απόφαση να κόψουν τη στήλη του (και να τον βάλουν να κάνει τι; το ρεπορτάζ τού Υπουργείου Γεωργίας;;;).

Τα περί real estate δεν καταλαβαίνω γιατί τα γράφεις εδώ. Μας πέρασες για την Αυγή, το Unfollow ή το Protagon; Αν είναι έτσι, όπως προσκάλεσα παραπάνω τη Rosa Lou, προσκαλώ κι εσένα να δεις (ή να ξαναδείς για να θυμηθείς) αυτό, κι αυτό, κι αυτό, κι αυτό, κι αυτό.

Για να μη δημιουργούνται αχρείαστες ‘‘παρεξηγήσεις’’ (οι χρειαζούμενες καλοδεχούμενες): Δεν έχω το παραμικρό πρόβλημα ούτε με τις 6, ούτε με τις 16 αναρτήσεις τού Αντώνη και του κάθε Αντώνη, Χρήστου, Δημήτρη για τον Μπογιό. Το ανέφερα για να σου δείξω ότι σε αυτό το ζήτημα δεν μπορεί να έχεις δύο μέτρα και δύο σταθμά, όπου ό,τι είναι δεκτό για τους αμνούς, είναι απαράδεκτο για τα ερίφια. Φυσικά, η ουσία είναι άλλη (και ακριβώς επειδή κάνεις ότι δεν τη βλέπεις συλλαμβάνεσαι οφσάιντ): η περίπτωση Μπογιό είναι αντικειμενικά θέμα προς συζήτηση για μισή ντουζίνα λόγους και δεν είναι καθόλου κουτσομπολιό.

Απαντώντας(;) στο ερώτημα που βάζεις στο τέλος:

Δεν μπορώ να ξέρω τι έχει στο μυαλό του ο Μπογιό (εξ άλλου, από μία συζήτηση που είχα πριν λίγα χρόνια μαζί του στο περιθώριο μιας εκδήλωσης —όχι τού ΚΚΕ—, μου δημιουργήθηκε η εντύπωση ότι είναι άνθρωπος-στρείδι). Για τον εξής κυρίως λόγο. Αν σιωπά επειδή δεν θέλει να γίνει αφορμή να πατήσουν επάνω του διάφοροι ‘‘καλοθελητές’’ και να χτυπήσουν το Κόμμα, πώς και δεν βλέπει ότι έτσι κι αλλιώς το χτυπάνε ήδη (η αρχή έγινε με την κωμικοτραγική κατάργηση της στήλης του στο Ρίζο, βέβαια); Και κυρίως: Αν σκόπευε εξ αρχής να βγάλει στη μούγγα τη σύγκρουση με το Κόμμα, γιατί μπήκε σε πορεία σύγκρουσης μαζί του;


Τα λέμε


ΥΓ Στο σχόλιό σου στο Lenin Reloaded βάζεις λινκ γι’ αυτή την ανάρτηση γράφοντας «τα λέω στην πεθερά, για να τ' ακούει η νύφη». Λίγο πιο λιανά για εμάς τα ερίφια;

LeftG700 είπε...

@Κάπα σίγμα:

Γράφεις πως δεν πιστεύεις ότι έχω εξηγήσει τι μου λείπει από πλευράς Μπογιό ... Μάλιστα.

Γράφω όμως κι εγώ ο δυστυχής στην πρώτη παράγραφο:

Διότι, για να τα λέμε όλα, όταν είσαι μέλος τού Κόμματος (έτσι το γράφεις εσύ, με Κ κεφαλαίο, και ακολουθούμε κι εμείς) και το Κόμμα έχει οικονομικά στριμώγματα, τι θα πει «δεν υπογράφω ατομική σύμβαση εργασίας για λόγους αρχών»; Όταν μάλιστα η ατομική σύμβαση εργασίας δεν είναι και τόσο ατομική, αφού ισχύει για όλα τα μέλη και στελέχη που είναι αποσπασμένα στον Ριζοσπάστη, όπως διαβάζουμε σήμερα (αν διαβάζουμε σωστά ή αν μας τα γράφουν σωστά οι σύντροφοι). Και τι θα πει «παραιτούμαι από τον κομματικό μισθό», όπως γράφεται δεξιά κι αριστερά ότι έχεις κάνει εσύ; Άμα το Κόμμα έχει ψίχουλα για σένα και τα ψίχουλα είναι για όλους το ίδιο και δεν γίνονται ‘‘παιχνίδια’’ και ‘‘μαγειρέματα’’, δεν πρέπει να τα πάρεις και μάλιστα να το θεωρείς τιμή σου και καμάρι σου;

Πόσο πιο καθαρά να πω ότι α) πρέπει να επιβεβαιώσει ή να διαψεύσει τα όσα γράφονται για την άρνηση υπογραφής ατομικής σύμβασης για λόγους ιδεολογικών αρχών, παραίτησης από τον κομματικό μισθό κ.λπ., και β), σε περίπτωση επιβεβαίωσης, πρέπει να μας εξηγήσει τις αντιφάσεις που προκύπτουν από αυτή τη στάση του, αντιφάσεις που επίσης κάνουμε νιανιά ώστε να τις καταλάβει ακόμα κι ένας νεοσύλλεκτος αριστερός νεολαίος, για να πιστέψεις;

LeftG700 είπε...

@Αμάν πια με το ΚΚΕ!:


Δεν μου λέει κάτι αυτό το λινκ που έβαλες. Προσυπογράφεις τον Χαραλαμπόπουλο; Τον κράζεις; Τι ακριβώς και για ποιους λόγους;

Τοποθετήσου για να τοποθετηθώ με τη σειρά μου. Έτσι πάνε αυτά.


Τα λέμε (χωρίς γρίφους όμως, ε;)

LeftG700 είπε...

Φίλοι τής ΕΟΣ,


«Όποιος ανακατεύεται με τα πίτουρα τον τρώνε οι κότες», λέει ο σοφός λαός. ΟΚ, σοφός είναι, λαός είναι, να μην τον αμφισβητήσουμε. Αλλά (πάντα υπάρχει ένα αλλά!):

Υπάρχουν δύο ειδών πίτουρα: τα δικά μας και των άλλων, όπως, με άλλα λόγια, μας θυμίζει η κυρία αυτή. Επομένως:

1) Δεν μπερδεύουμε τα δικά μας πίτουρα με των άλλων. Οι δικοί μας είναι δικοί μας, και οι άλλοι είναι οι άλλοι. Καθ’ όσον: Even if they are bastards (or pitoura), they are our own bastards (or pitoura)!

2) Στα δικά μας πίτουρα ανακατευόμαστε και παραανακατευόμαστε. Πρώτον, γιατί δεν είναι όλα πίτουρα. Δεύτερον, γιατί, ενδεχομένως, μπορούμε να συμβάλλουμε στη μετάλλαξή τους. Το ρίσκο είναι βέβαια να μας φάνε οι κότες. Το πιθανό κέρδος αξίζει το ρίσκο.

3) Και στων άλλων τα πίτουρα ανακατευόμαστε υπό προϋποθέσεις. Π.χ.: Αγοράζοντας το σκοινί που μας πουλάνε, αν εκτιμήσουμε ότι με αυτό μπορούμε να τους κρεμάσουμε… Κι εδώ υπάρχει ρίσκο. Αλλά και πάλι αξίζει.

Κατά τα άλλα:

α) Κρίμα τον αντικουκουεδισμό σας! Δεν έχετε καταλάβει ότι, ακόμα κι αν ο Μπογιόπουλος συνέχιζε την καθημερινή αρθρογραφία του μέσα από ένα δικό του μπλογκ, και πάλι θα υπήρχε ‘‘θέμα’’;

β) Ο φελλός είναι ο Μπογιόπουλος;


Τα λέμε


ΥΓ Στο σχόλιο που ποστάρατε στην προηγούμενη ανάρτηση θα απαντήσω αργότερα, ίσως και αύριο.

Ενη είπε...


Αριστερά Φιλαράκια

Δεν ξέρω τι γινεται, αν ομως "δικαιουνται" ολοι να εκφρασουν μια αποψη επι του ανακυψαντος ζητήματος,

ισως θα μπορουσε κανεις να πει οτι στις περιπτώσεις οπου οι σχεσεις των επαγγελματικων στελεχών με το πολιτικό κόμμα, δεν καθορίζονται μονο απο το ιδεολογικό πλαισιο αλλά

υπεισέρχονται οι συνθηκες της σχέσης εργοδοτη-εργαζόμενου σε μια οικονομικη μονάδα οπως μια συνηθης λειτουργια επιχειρηματικης δραστηριότητας,

τοτε και η μεταξυ τους σχεση αποκτα τα χαρακτηριστικά του τρεχοντος οικονομικου συστήματος.

Βεβαια δημιουργειται ενα αισθημα "συγκρουσης" απο τη μεριά του επαγγελματικου στελέχους σε ο,τι αφορά την ιδεολογικη του υπόσταση, ομως,

μιας και δεν εχουν ακομα δημιουργηθει εκεινες οι συνθηκες της "αλλαγης των παραγωγικων σχέσεων" (σταθερο μοττο των Λεφτ)

και εφοσον ο καθοριστικός παραγοντας ειναι αυτός της "τελευταιας αναλυσης" (η οικονομία)


αυτή θα "επικρατήσει"λαι ως ρεαλιστική θεση.

Με αλλα λογια ενας διαχωρισμός (που μπορει να δημιουργει και συνειδησιακο προβλημα, σε ο,τι αφορα την ιδεολογία)

θα δημιουργειται πάντα σε αντιστοιχες περιπτώσεις,

αλλά οπως και να το κάνουμε δεν γινεται ο "Περισσός" να θεωρειται οτι ειναι ενα "περίκλειστο συνολο", οπου εχει ηδη αλλαξει το ισχυον καπιταλιστικό συστημα.
Αντιθετα σε δραστηριότητες του, οικονομικου περιεχομενου, βρισκεται θελοντας και μη "εντος των τειχων".

Μπορει και να μη ειναι ετσι και να ειναι αλλιως, ποιος ξερει.....















Αμάν πια με το ΚΚΕ! είπε...

Προσυπογράφω το άρθρο για αυτά που καταλογίζει στο ΚΚΕ. Δεν συμφωνώ με το λιβανιστίρι που κάνει στον Μπογιόπουλο. Στο ΚΚΕ δεν μπορεί να γίνει κανένας διάλογος και σύγκρουση απόψεων. Το ΚΚΕ είναι ένας από τους πιο σκληρούς μηχανισμούς που κάνει μόνον προπαγάνδα για τον "αριστερό λόγο" που εκπέμπει η ηγεσία του μηχανισμού του. Όποιος ανέχεται αυτό το καθεστώς είναι άξιος της μοίρας του. Ούτε το παπαδαριό δεν λειτουργεί με τόσο δογματικό και μονολιθικό τρόπο. Ευτυχώς που δεν πρόκειται ποτέ να κυβερνήσει γιατί τότε όλους τους διαφωνούντες θα τους έτρωγε το μαύρο σκοτάδι. Τόσο απλά είναι τα ζητήματα. Όποιος δεν το αντιλαμβάνεται αυτό ζει μάλλον σε άλλο κόσμο. Το ΚΚΕ είναι ο Κρόνος που τρώει τα παιδιά του. Ούτε η πρώτη φορά είναι που συμβαίνει αυτό, ούτε η τελευταία. Το κακό όμως δεν περιορίζεται στο ΚΚΕ, αλλά επεκτείνεται σε αυτούς το θεωρούν δυνητικό σύμμαχό τους και ελπίζουν πως θα αλλάξει κάτι. Μόνον όποιος είναι ανιστόριτος μπορεί να πιστεύει τέτοιες υποθέσεις. Αυτοί οι μηχανισμοί δεν έχουν καμία δυνατότητα μετασχηματισμού. Καταρρέρουν ή εκφυβίζονται όπως συνέβη με τα καθεστώτα των ανατολικών χωρών και τα κομμουνιστικά κόμματα σαν το ΚΚΕ σε ανατολή και δύση.

Ανώνυμος είπε...

σέρνεται μια σύγχυση ανάμεσα στο μέλος του ΚΚΕ και το επαγγελματικό στέλεχος .

το επαγγελματικό στέλεχος , είναι μια εξαίρεση , που πρέπει ένα κόμμα ( είτε νέου τύπου , είτε αυτό που λέει η συνασπισμένη παράδοση αριστερό ) να κάνει με μέτρο και προβληματισμό .

τα μέλη είναι εργαζόμενοι , ακριβώς όπως όλοι οι εργαζόμενοι , και η απόφαση του ΚΚΕ να πει ότι είναι κάτι άλλο από τους εργαζόμενους , είναι αντεργατική , δημιουργία πολιορκητικού κριού συμπίεσης αποδοχών .

το ότι ο Ρ " δεν βγαίνει " είναι αδιάφορο , μιας και με κριτήριο μια ταξική ανάλυση , οι καπιταλιστικές σχέσεις ορίζουν την συνείδηση και όχι το αντίθετο .

με αυτή την έννοια , η συμφωνία με την άρνηση του Μπογιό να υπογράψει ατομική σύμβαση σαν εργαζόμενος ( με τον φερετζέ του μέλους ) είναι σωστή , και για την αριστερά δεν μπαίνει στην βάσανο της εξέτασης της , είναι de facto , δεν υπάρχουν αντεπιχειρήματα .

αν άλλες εφημερίδες , με άλλη πολιτική γραμμή , και προσωπικό που την ενστερνίζεται , κάνουν το ίδιο , τι θα πούμε ?

θα πούμε ο καθένας ότι η εφημερίδα που μας εκφράζει πολιτικά , ας χτυπάει τους εργαζόμενους της ?

όσον αφορά την ανάγκη που επισημαίνεις , left g 700 , να μας πει ο Μπογιό αν στέκουν αυτά που λέγονται , η ίδια η απάντηση του ΚΚΕ συγκλίνει στο ότι στέκουν http://tvxs.gr/news/internet-mme/apantisi-rizospasti-gia-tis-apolyseis

" κάποιος σύντροφος "

Ανώνυμος είπε...

Left,
Mε αφορμη τη συζητηση για τον Μπογιοπουλο θα μου επιτρεψεις να κανω ενα γενικοτερο σχολιο γυρω απο την πολιτικη του ιστολογιου σε σχεση με το ΚΚΕ που σε καμια περιπτωση δεν εχει το χαρακτηρα υποδειξεων αλλα παρατηρησεων.
Παρατηρω λοιπον οτι απο το συνολο των αναρτησεων σας για το ΚΚΕ απουσιαζει μια πιο αναλυτικη τοποθετηση σας για την ουσια της πολιτικης του προτασης.Ειχατε την ευκαιρια να το κανετε με το 19ο συνεδριο που ηταν και προγραμματικο αλλα δε εγινε ποτε.
Αντι γι αυτο υπαρχουν παροτρυνσεις και απο σας και απο σχολιαστες ωστε να'' μπει το ΚΚΕ στο χορο''και οπου χορος να συμμετασχει-τις περισσοτερες φορες με ορους τακτικισμου-στην κατευθυνση της αριστερης συνεργασιας στο εδαφος μιας αριστερης κυβερνησης.Εγω θελω να το αντιστρεψω και σας προ(σ)καλω επιτελους να ''μπειτε εσεις στο χορο''της συζητησης των θεσεων του ΚΚΕ.Δε μπορειτε να αποφευγετε να τοποθετηθειτε με σαφηνεια σε κεντρικοτατα ζητηματα οπως ειναι πχ η αποδεσμευση απο την ΕΕ και παραλληλα να ασκειτε κριτικη περι αναχωρητισμου κλπ.Μια τετοια συζητηση θα βοηθουσε ωστε να αποσαφηνιστουν ζητηματα που παραμενουν θολα και να εξαχθουν ασφαλεστερα συμπερασματα για το ρεαλιστικο ή μη της μιας ή της αλλης προτασης .

Гриша

Ανώνυμος είπε...

" Η ενασχόληση στον «Ριζοσπάστη» δεν είναι επαγγελματική σχέση, αλλά κομματική δουλειά ... "

αυτό το μαργαριτάρι είναι όλη η κουβέντα .

είναι δείκτης καταρράκωσης του ιδεολογικοπολιτικού επιπέδου στο ΚΚΕ να γράφουν τέτοια πράγματα , ότι υπάρχουν οι εργαζόμενοι , και μια υποκατηγορία τους , τα μέλη του ΚΚΕ εργαζόμενοι σε επιχειρήσεις του .

κομματική δουλειά είναι να πουλάς Ρ , να τον διαβάζεις κλπ . να είσαι μέσα στην δουλειά της ΟΒΑς σου κλπ .

μα είναι καταστατική απόφαση θα σου πει ο άλλος .

αυτό είναι αφορά όποιον θέλει να είναι μέλος του ΚΚΕ , θα αποδεχτεί το καταστατικό του , δεν έχει να κάνει με την κουβέντα όμως .

" κάποιος σύντροφος "

spiral architect είπε...

Πες τα ρε Гриша!

Τα περί νύφης τε και πεθεράς γιατί αυτά ήθελα να γράψω κι εδώ. Δεν έχω πολύ χρόνο κι αυτό στη ζούλα το γράφω. ;-)

Kαι για να μη νομίζεις ότι τσιτάρω μόνο ΚΚΕ, πάρε και λίγο από ex-KKE:
ciaoant1: Είσαι κομμουνιστής; Δε σου αρέσει το σημερινό σύστημα; Είσαι τρομοκράτης και συλλαμβάνεσαι
αναφερόμενο στο αρχικό μου σχόλιο.

LeftG700 είπε...

ΕΝΑ ΔΙΑΔΙΚΑΣΤΙΚΟ(;) ΣΧΟΛΙΟ ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΦΙΛΟ ΠΟΥ ΥΠΟΓΡΑΦΕΙ «ΑΜΑΝ ΠΙΑ ΜΕ ΤΟ ΚΚΕ!»


Τώρα που ξεκαθάρισες έστω και χοντρικά το πολιτικό στίγμα σου, θα ήθελα να σε παρακαλέσω για κάτι, που, ακόμα κι αν δεν σε βρει σύμφωνο (δεν θα σε βρει) ελπίζω να κατανοήσεις ότι είναι βάσιμο και επομένως να μου κάνεις το "χατίρι".

Θα ήθελα, ιδίως αν σκοπεύεις να μας επισκέπτεσαι που και που, να πάρεις ένα άλλο ψευδώνυμο. Πιο βολικό στο να σου απευθύνει κάποιος το λόγο και, κυρίως, όχι ‘‘κόκκινο πανί’’ για τους λίγους συμπαθούντες τού ΚΚΕ που κατά καιρούς παίρνουν το λόγο εδώ. Ουδείς σου ζητάει να παραιτηθείς από τα σημεία διαφωνίας σου με το ΚΚΕ ή να μην κάνεις κουβέντα γι’ αυτά, καθαρές κουβέντες πάνω σ’ αυτό, που λέει κι η Αλέκα. ;-) Αλλά, ακριβώς επειδή μπορείς ελεύθερα και ανεμπόδιστα να κριτικάρεις το ΚΚΕ όσο και όπου νομίζεις, δεν βλέπω κανένα ουσιαστικό λόγο και οπωσδήποτε κανένα όφελος στο να πετάς το γάντι στους φιλοΚΚΕ αναγνώστες/σχολιαστές ή να απλώνεις το ζωνάρι για καβγά με το καλημέρα και πριν καλά-καλά βγεις από τα αποδυτήρια για να (αντ)αγωνιστείς[***] πολιτικά.

Μία από τις μεγάλες και ανεκπλήρωτες φιλοδοξίες αυτού τού τσαρδιού εξ αρχής ήταν να φτάσουμε κάποια στιγμή να συζητάμε εδώ «ήσυχα κι απλά» και «να καταλαβαινόμαστε», παρά τις διαφορές μας. Το ψευδώνυμο που έχεις διαλέξει κάνει τη φιλοδοξία μας αυτή να φαίνεται ακόμα πιο χλωμή…


Τα λέμε


[***] Chantal Mouffe

LeftG700 είπε...

ΥΓ στο αμέσως προηγούμενο σχόλιό μου:


Επί τής ουσίας του σχολίου σου θα απαντήσω. Δεν μπορώ όμως να το κάνω τώρα.

Ανώνυμος είπε...

Eκτακτο:

Δύο νεκροί έξω από τα γραφεία της Χρυσής Αυγής στο Νέο Ηράκλειο.
(protothema.gr)
Μέλη της Χρυσής Αυγής οι δύο νεκροί στο Νέο Ηράκλειο
(skai.gr)

.....ηδη καποιοι κανουν λογω για ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑ!

Καταλαβενετε οτι μαλλον δεν εχουμε να κανουμε με απλη προβοκατσια...
Τι αλλο θα δουμε;

Гриша

LeftG700 είπε...

Φίλη Ένη,


Γράφεις στο τέλος:

«αλλά οπως και να το κάνουμε δεν γινεται ο "Περισσός"[***] να θεωρειται οτι ειναι ενα "περίκλειστο συνολο", οπου εχει ηδη αλλαξει το ισχυον καπιταλιστικό συστημα.
Αντιθετα σε δραστηριότητες του, οικονομικου περιεχομενου, βρισκεται θελοντας και μη "εντος των τειχων"».

Μπορει και να μη ειναι ετσι και να ειναι αλλιως, ποιος ξερει.....


[***] O συγκεκριμένος Περισσός αλλά και κάθε Περισσός, Κουμουνδούρου. κ.λπ., συμπληρώνω και διευκρινίζω εγώ.

Νομίζω ότι έτσι είναι και δεν είναι αλλιώς. ;-) :-)


Τα λέμε

LeftG700 είπε...

@Αμάν πια με το ΚΚΕ!:


Δεν ξέρω το πολιτικό στίγμα τού Χαραλαμπόπουλου. Δεν διαβάζω Unfollow (έχω αγοράσει μόνο δυο-τρία τεύχη για ειδικούς και πολύ συγκεκριμένους λόγους). Ορισμένα από αυτά που λέει, τα προσυπογράφω κι εγώ (και κάποια …εκατομμύρια άλλοι). Δεν ξέρω όμως τη σκόπευσή του. Και το λιβανιστήρι που σωστά επισημαίνεις κι εσύ προς τον Μπογιό, κάπου μού ‘‘μυρίζει’’…


Τα λέμε

LeftG700 είπε...

Φίλε Гриша,


Το ζήτημα που θίγεις (δεν εκθέσαμε αναλυτικά τις απόψεις μας για τις Θέσεις και την Απόφαση του ΚΚΕ) είναι μία από τις δύο μελανές σελίδες τού μπλογκ (ή άλλη είναι ότι ακριβώς το ίδιο συνέβη με το Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ). Ξέρω πολύ καλά ότι πρέπει να τις κλείσω κάποια στιγμή. Θα γίνει, αλλά επειδή δεν είναι εύκολη δουλειά και επειδή οι τρέχουσες εξελίξεις τρέχουν με χίλια οι γαμημένες, δεν μπορώ να το προσδιορίσω χρονικά.

Φίλε Гриша, η παρέα εδώ δεν έχει την εντύπωση ότι είναι οι Σωτήρες τής Αριστεράς, ούτε εγώ ότι είμαι ο νέος Λένιν. Με αυτή την έννοια, ακόμα και τις υποδείξεις (πόσω μάλλον τις προτάσεις, ιδέες, κριτικές κ.λπ.) τις δέχομαι χωρίς να ‘‘τσινάω’’ επειδή θα μου πέσει η μούρη!... :-)


Τα λέμε

LeftG700 είπε...

@Κάπα σίγμα:

«αυτό είναι αφορά όποιον θέλει να είναι μέλος του ΚΚΕ , θα αποδεχτεί το καταστατικό του , δεν έχει να κάνει με την κουβέντα όμως .»

Ακριβώς με την κουβέντα έχει να κάνει! Γιατί το ΚΚΕ λέει «κύριε, είσαι μέλος τού κόμματος, και το κόμμα έχει τόσα μόνο». Ρε φίλε, καταλαβαίνεις ή δεν καταλαβαίνεις το σημαντικό σε κάθε ‘‘στροφή’’ τής κουβέντας; Κι ακόμα:

Αφού τελικά διαφωνούσες με το πνεύμα τής ανάρτησης, γιατί δεν το είπες με το πρώτο-πρώτο σου σχόλιο;

Ξανά: Απίθανος!

LeftG700 είπε...

Φίλε Σπειροειδή,


Αυτά που έγραψε ο Гриша ήθελες να γράψεις κι εσύ; Δεν μου πολυκάθεται, αλλά ας είναι. Να λάβεις όμως υπ’ όψη σου και κάτι άλλο. Όπως τον καταλαβαίνω εγώ, ο Гриша δεν θα ήθελε να γράψει αυτό που έγραψες εσύ («Τι ψάχνεις να βρεις; Μήπως νέους Τυρίμους;»)…


Τα λέμε

spiral architect είπε...

Περί "Τυρίμων" κλπ, ναι, το Κόμμα γενικά έχει ένα θέμα: Το κυνηγάει αλλά και το διδάσκει η Ιστορία (του). Γι' αυτό και η επιφύλαξη, γι' αυτό και το ξεκαθάρισμα των θέσεών του έναντι των άλλων "προοδευτικών-αριστερών" κομμάτων-σχηματισμών, γι' αυτό δεν έχει "τάσεις", γι' αυτό και πρέπει να το συζητήσουμε, αλλά σε άλλη βάση.
Σας αγαπώ ρε!
(αξέχαστη!)

Ανώνυμος είπε...

δεν είναι εργαζόμενος του κόμματος είναι μέλος του κόμματος είναι τόσο απλό ,απορώ γιατί δεν καταλαβαίνεις .

το καταστατικό του ΚΚΕ αφορά το ΚΚΕ και τα μέλη του εν προκειμένω τον Μπογιό που επέλεξε να μην το σεβαστεί .

πραγματικά είναι απλό αυτό που λέω .

" κάποιος απίθανος σύντροφος |

LeftG700 είπε...

@Κάπα σίγμα:


Άστο. Πάει κι αυτό το ποστ, κάηκε... Μπορεί να συνεννοηθούμε στο επόμενο. Ίσως, ενδέχεται, ποιος ξέρει...

Diagrammenos είπε...

Αγαπητέ Left700


Ομολογώ πως δεν έχω διαβάσει όλα τα προηγούμενα post σου, αλλά το πράγμα πιστεύω πως είναι απλό:


Το ΚΚΕ δεν είναι μόνον "το κόμμα της εργατικής τάξης". Συγκροτεί και συνδικαλιστικές παρατάξεις. Λειτουργούν στους οικοδόμους, στους ναυτεργάτες - υπάρχουν και στους δημοσιογράφους.


Ερώτηση 1: Όταν το ΚΚΕ αξιώνει τίποτε λιγότερο από συλλογική σύμβαση εργασίας στους επαγγελματικούς χώρους όπου δραστηριοποιείται, πώς αξιώνει συλλογικές συμβάσεις στις δικές του επιχειρήσεις που να είναι χαμηλότερες απ' τις επαγγελματικές ΣΣΕ, αν όχι και ατομικές συμβάσεις ακόμα;


Η απάντηση του ΚΚΕ, είναι πως "η δική μας επιχείρηση δεν έχει σκοπό το κέρδος". Σωστά. Με ποιον όμως ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΟ τρόπο προσδιορίζεται αυτό; Για παράδειγμα, η εφημερίδα "Εστία" που είναι αρχαιότερη από τον "Ριζοσπάστη", η εφημερίδα που υπήρξε η σημαία της εθνικιστικής παράταξης, πρωτοπόρος στο Κυπριακό ζήτημα κλπ. κλπ., θα την κατατάξουμε στις "κερδοσκοπικές επιχειρήσεις" επειδή δεν είναι κόμμα; Θα δεχόταν το ΚΚΕ ειδική ΣΣΕ για την "Εστία"; Φυσικά όχι.


Η δημόσια τηλεόραση, που ανήκει σε όλο το λαό και βγαίνει πλεονασματική λόγω του υποχρεωτικού ρεφενέ απ' όλο το λαό, είναι κερδοσκοπική επιχείρηση; Αφού δεν είναι, το ΚΚΕ θα δεχόταν μείωση των μισθών στην ΕΡΤ με παράλληλη μείωση της εισφοράς ΕΡΤ λόγω κρίσης; Φυσικά όχι - και το απέδειξε.


Δέχεται το ΚΚΕ καταστρατήγηση των ΣΣΕ για τους εργαζόμενους σε - αποδεδειγμένα - μη κυβερνητικές οργανώσεις; Όχι. Στους οικοδόμους που θα αναλάμβαναν να χτίσουν ένα κτήριο με μη κερδοσκοπικής φύσεως υπηρεσίες; Όχι. Στους ναυτεργάτες που θα εργάζονταν σε ένα πλοίο που θα είχε ναυλώσει μια συνεταιριστική οργάνωση για να διακινεί τα προϊόντα της χωρίς μεσάζοντες, έστω και χωρίς κέρδος από το πλοίο; Όχι.


Είναι προφανές, πως το ΚΚΕ δεν δέχεται πως υπάρχει εντός του καπιταλισμού, εργασιακή σχέση που να κινείται εκτός του συστήματος, ακόμα και αν η μη κερδοσκοπική της φύση στοιχειοθετείται καταστατικά. Αυτό που δεν δέχεται για κανέναν άλλον ωστόσο, το αξιώνει απ' όλους τους άλλους για τον εαυτό του.


Θα μπορούσε να υπάρξει κάποια ενδιάμεση λύση; Θα μπορούσε: Αν ο "Ριζοσπάστης", ο "902", η "Τυποεκδοτική", ήσαν συνεταιριστικές επιχειρήσεις, και οι εργαζόμενοι εκεί αμείβονταν με βάση προκαθορισμένα ποσοστά απ' τα κέρδη. Τότε θα μπορούσε και το ΚΚΕ να ρυθμίσει εμμέσως σήμερα τις αποδοχές των εργαζομένων, καθώς, αν ο "Ριζοσπάστης" είχε έλλειμμα, θα έβγαινε οικονομικά μονάχα με μια νομιμοφανή κομματική στήριξη (μια δωρεά, μια διαφήμιση κλπ.). Αυτή θα ήταν μια ενδιάμεση και καθόλα αποδεκτή λύση. Βεβαίως, οι δημοσιογράφοι των κομματικών οργάνων προπαγάνδας (όπως τα αποκαλεί το ίδιο του ΚΚΕ), δεν θα μπορούσαν να είναι μέλη στο σωματείο των δημοσιογράφων, πιθανόν να προέκυπταν και άλλου είδους ζητήματα αρχών όπως π.χ. κατά πόσον η εφημερίδα θα ανήκε στο Κόμμα ή στους συντάκτες της - αλλά σε κάθε περίπτωση, η σχέση εργοδότη-εργαζομένου θα είχε λυθεί. Το δέχεται αυτό το ΚΚΕ; Όχι.


Τι παραπάνω περιμένεις να σου πει ο Μπογιόπουλος;

LeftG700 είπε...

Φίλε Διαγραμμένε, καλώς ήρθες εδώ.


Η ανάλυσή σου είναι καλά δομημένη και βάσιμη θα έλεγα. Ωστόσο λείπουν από αυτή δύο κρίσιμα ζητήματα.

1) Δεν είναι μόνο ότι ο Ριζοσπάστης, (ή η ΑΥΓΗ ΑΕ και η Χ,Ψ,Ω ΑΕ) λειτουργούν όχι με σκοπό το κέρδος. Αυτό είναι σωστό και ακριβές αλλά δεν αποτυπώνει όλη την πραγματικότητα. Γιατί μια κομματική αριστερή εφημερίδα λειτουργεί πρώτα και κύρια με σκοπό την πολιτική, που, για ένα αριστερό κόμμα, πρέπει να είναι πολιτική ανατροπής τού καπιταλισμού, ανεξάρτητα από τις στρατηγικές που ακολουθεί για να πετύχει κάτι τέτοιο και με την προϋπόθεση ότι είναι ειλικρινές στη στρατηγική του. Φυσικά, ένας απλός εργαζόμενος που δεν είναι μέλος τού κόμματος μπορεί να πει «παίδες, εμένα δεν με αφορούν όλα αυτά, εγώ μεροκάματο βγάζω». Ένα μέλος όμως και μάλιστα γνωστό και προβεβλημένο όπως είναι ο Μπογιόπουλος; Εδώ υπάρχει ένα θέμα νομίζω.

2) Αναφέρεσαι σε μία άλλη μορφή λειτουργίας που θα μπορούσε να έχει ακολουθηθεί (συνεταριστική). Εγώ το παίρνω αυτό και το τραβάω στα άκρα, δηλαδή στα άκρα αυτής τής αντίληψης οργάνωσης για μια επιχείρηση. Πες ότι ο Ριζοσπάστης δεν ήταν αυτό που είναι (όργανο της ΚΕ του ΚΚΕ —και σύμφωνα με την αντίληψη του ΚΚΕ για το πώς πρέπει να λειτουργεί σήμερα ένα ΚΚ). Πες ότι ήταν μια αυτόνομη εργατική κομμουνιστική κολεκτίβα με όλα τα συμπαρομαρτούντα (συλλογική διοίκηση, ισότητα αμοιβών, αμεσοδημοκρατική λειτουργία και τα σχετικά). Τι θα έπρεπε να γίνει; Πιο σωστά: τι θα μπορούσε να γίνει; Βλέπεις εσύ άλλη εκδοχή από τη μείωση του μεριδίου αμοιβής που δικαιούταν κάθε μέλος τής κολεκτίβας Ριζοσπάστης;

Φίλε Διαγραμμένε, έχω την εντύπωση ότι το σκεπτικό τού ΚΚΕ σχετικά με το οικονομικό ζήτημα για τα μέλη τού κόμματος είναι σωστό. Αλλά (πάντα υπάρχει ένα αλλά!), αν μείνουμε εκεί θα αφήσουμε απ’ έξω την ακατανόητη απόφαση να καταργηθεί η στήλη τού Μπογιόπουλου, απόφαση που, εκτός άλλων, υπονομεύει την προσπαθεια να σταθεροποιηθούν, αν μη τι άλλο, οι πωλήσεις τού Ριζοσπάστη και άρα εδώ το Κόμμα είναι σαν να πυροβολεί το πόδι του. Πρέπει επομένως η τωρινή συζήτηση να συμπεριλάβει κι αυτό. Και τότε φαίνεται ξεκάθαρα ότι το ζήτημα δεν είναι οικονομικό (παρά τα οικονομικά και μεγάλα ζόρια τού ΚΚΕ). Το ζήτημα είναι πολιτικό. Και είναι μεγάλο.


Τα λέμε


ΥΓ Αν θέλεις μου απαντάς: Το ψευδώνυμό σου υπονοεί ότι έχεις διαγραφεί από το ΚΚΕ; Εκεί πήγε το μυαλό μου και φαντάζομαι δεν είμαι ο μόνος.

Diagrammenos είπε...

Γεια σου και πάλι Left


Περνώ κατευθείαν στις απαντήσεις:

1) Ένα πράγμα είναι το τι εικόνα έχει ένα κόμμα για τον εαυτό του, ή τι εικόνα έχουν οι ψηφοφόροι για το κόμμα τους και την εφημερίδα του. Άλλο πράγμα είναι όμως, τι εικόνα έχει η υπόλοιπη κοινωνία για τον κομματικό μικρόκοσμο. Ένα κόμμα της Αριστεράς που ενδιαφέρεται να απευθυνθεί στο σύνολο των εργαζομένων, μπορεί να διεκδικεί ειδική μεταχείριση από τα μέλη και τους οπαδούς του, αλλά δεν μπορεί να την διεκδικεί από τους υπόλοιπους. Και να γιατί:


Μπορεί να αναγνωρίζουμε πως η περίπτωση του "Ριζοσπάστη" είναι διαφορετική - εγώ τουλάχιστον, το αναγνωρίζω. Αν όμως η συνδικαλιστική παράταξη του ΚΚΕ στους δημοσιογράφους, αξιώνει να μην γίνει καμία μείωση μισθών σε κανένα έντυπο, ακόμα και σε (εμπορικά) έντυπα που χαροπαλεύουν, δεν μπορεί το κόμμα να αξιώνει από τους δικούς του δημοσιογράφους καταστρατήγηση των συλλογικών συμβάσεων με το επιχείρημα πως "δεν βγαίνουμε". Γιατί αν η εργασία στον "Ριζοσπάστη" δεν είναι εθελοντική (δηλαδή ΤΖΑΜΠΑ), τότε αντικειμενικά στις σχέσεις εφημερίδας και εργαζόμενου, υπεισέρχεται το στοιχείο της αγοραπωλησίας εργασίας. Αν εγώ δηλαδή "βγάζω το ψωμί μου" στον "Ριζοσπάστη", η σε μία επιχείρηση του ΚΚΕ, στο τέλος του μήνα οι ανάγκες και οι προσδοκίες μου ως εργαζόμενου, πατέρα, καταναλωτή ή όπως αλλιώς το πεις, ταυτίζονται με εκείνες οιουδήποτε άλλου.


Το ΚΚΕ, στην περίπτωση Μπογιόπουλου, μπορεί να διατυπώσει μονάχα ένα ασθενές αντεπιχείρημα: Πως "αν δεν δούλευες στο Ριζοσπάστη τόσα χρόνια, και αν δεν σε είχαμε κάνει εμείς "φίρμα", τότε δεν θα μπορούσες να βρεις με τόση άνεση δουλειά αλλού, άρα μας χρωστάς". Και αυτό ωστόσο το επιχείρημα, δεν κινείται σε επίπεδο συντροφικότητας, αλλά σε επίπεδο συσσώρευσης κεφαλαίου, έστω και επαγγελματικού.


2) Στην περίπτωση λοιπόν που ο "Ριζοσπάστης" ήταν ένας συνεταιρισμός, μια κολλεκτίβα, κοοπερατίβα, σοβιέτ, ή όπως αλλιώς και αν το ονομάσεις, σε πρακτικό επίπεδο αμοιβής δεν θα υπήρχε καμία διαφορά με τώρα. Στην περίπτωση αυτή ωστόσο, οι εργαζόμενοι θα ήταν συνιδιοκτήτες-εταίροι-συμμέτοχοι της επιχείρησης και ο μισθός τους δεν θα προσδιοριζόταν από κάποια συλλογική σύμβαση, αλλά από τη συμμετοχή τους στα κέρδη ή τις ζημίες. Δεν θα ήταν δηλαδή πλέον "μισθός", αλλά απλώς "απολαβή".


Η διαφορά είναι τυπική, όσο και ουσιαστική. Αν πέντε άνθρωποι έχουν μία ταβέρνα από κοινού και οι δύο μαγειρεύουν, οι άλλοι δύο σερβίρουν και ο πέμπτος κάθεται στο ταμείο, οι απολαβές τους ρυθμίζονται μονάχα απ' τα έσοδα του μαγαζιού. Αν ο ένας είναι ιδιοκτήτης και οι υπόλοιποι τέσσερις εργαζόμενοι, τότε οι απολαβές τους ρυθμίζονται από τις συλλογικές επαγγελματικές συμβάσεις που κερδίζουν οι εργαζόμενοι με τους αγώνες τους. Και τις συμβάσεις αυτές, οφείλει το ΚΚΕ να τις σέβεται, ιδίως όταν έχει επαγγελματικά στελέχη που τόσα χρόνια αμείβονταν ΚΑΙ από τις εισπράξεις των κομματικών επιχειρήσεων.


Γιατί αρνήθηκε το ΚΚΕ στον Μπογιόπουλο να αρθογραφεί δωρεάν; Το λιγότερο που θα μπορούσε να πει κανείς, είναι πως η στάση του εξέφραζε κάθετη διαφωνία με τις απολύσεις, την προσφυγή στο άρθρο 99 και τις ειδικές συμβάσεις. Η δωρεάν αρθογραφία του θα τον έφερνε αυτόν, έναν διαφωνούντα, σε θέση ηθικής υπεροχής έναντι του κομματικού μηχανισμού - και αυτό ο μηχανισμός δεν το σήκωνε. Από κει και πέρα, μπορείς να σκεφτείς και όλα τα υπόλοιπα.


Καλή μας συνέχεια...


Υ.Γ.: Θα είμαι ειλικρινής μαζί σου: Η οικογένειά μου έχει τόση ιστορία διωγμών και διαγραφών, ώστε προσωπικά προτίμησα να... διαγράψω τον εαυτό μου πριν το κάνουν κάποιοι άλλοι. Μέλος του ΚΚΕ δεν υπήρξα: Είμαι ανένταχτος, αλλά όχι και ανεύθυνος...

spiral architect είπε...

Το θέμα είναι τώρα τι λες, Νίκο Μπογιόπουλε!

Στη μνήμη του πατέρα του, του κομμουνιστή ΓΙΑΝΝΗ ΜΠΟΓΙΟΠΟΥΛΟΥ, ο γιος του, Νίκος Μπογιόπουλος, προσφέρει στο «Ριζοσπάστη» το ποσό των 3.200 ευρώ.
(Ρ. Τρίτη 05-11-2013, σελ. 22)

Ανώνυμος είπε...

Στη μνήμη του πατέρα του, του κομμουνιστή ΓΙΑΝΝΗ ΜΠΟΓΙΟΠΟΥΛΟΥ, ο γιος του, Νίκος Μπογιόπουλος, προσφέρει στο «Ριζοσπάστη» το ποσό των 3.200 ευρώ.


αααααααααα αυτος δε βαζει μυαλο με τιποτα....


Гриша

Ανώνυμος είπε...

Ο ....Μ Π Ο Γ Ι Ο Π Ο Υ Λ Ο Σ μάς δουλεύει ...καί ενισχύει οικονομικά το ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗ.

http://www.zougla.gr/blog/article/813580

Δε σας δουλευει...σας τρολλαρει

Гриша

LeftG700 είπε...

Φίλε Διαγραμμένε,


Σχολιάζω κι εγώ με τη σειρά μου την απάντησή σου. Ακολουθώ τη δική σου αρίθμηση.

1) Τα περισσότερα από όσα γράφεις είναι άκυρα για την περίπτωση που συζητάμε. Αξίζουν κάθε προβληματισμό και συζήτηση, όχι όμως με αφορμή τον Μπογιόπουλο. Ο Μπογιόπουλος δεν είναι μόνο ένας εργαζόμενος που βγάζει το ψωμί του στον Ρίζο. Είναι μέλος (στέλεχος) τού κομμουνιστικού κόμματος. Η πολιτική συλλογικότητα λοιπόν που λέγεται ΚΚΕ και λειτουργεί με κάθετα ιεραρχημένο συγκεντρωτισμό τού λέει: «Σύντροφε, το Κόμμα έχει αυτά για σένα κι άλλα δεν έχει. Μπορεί να είναι κάτω από τη συλλογική σύμβαση εργασίας τού κλάδου σου, αλλά είναι μέσα στη σύμβαση που έχουμε υπογράψει μαζί όταν έγινες μέλος τού Κόμματος». Κι εδώ σου παραθέτω (με δικά μου λόγια) ένα επιχείρημα που διάβασα σε κάποιο σχόλιο σε Κουκουέδικο μπλογκ: «Στην τελική, προέβλεπε καμιά συλλογική σύμβαση ότι ο Μπελογιάννης έπρεπε να στηθεί στα έξι μέτρα;». Αυτό και μόνο αρκεί για να καταλάβουμε ότι από πολλές απόψεις το μέλος ενός αριστερού κόμματος (ανεξάρτητα από το αν λέγεται κομμουνιστικό ή εργατικό ή ριζοσπαστικό ή ό,τι διάολο άλλο) που δουλεύει σε κομματική πολιτική επιχείρηση είναι κάτι διαφορετικό από έναν «οποιονδήποτε εργαζόμενο».

Το αντεπιχείρημα που αναφέρεις ότι θα μπορούσε να ειπωθεί από το ΚΚΕ («εμείς σε κάναμε άνθρωπο») δεν ειπώθηκε. Και ευτυχώς. Είναι ανόητο και αισχρό (δεν ξέρω τι από τα δύο είναι πιο πολύ).

2) Με τα όσα ειλικρινή γράφεις εδώ, αποκαλύπτεται ότι το ζήτημα δεν είναι πως το ΚΚΕ αποτελεί τάχα μία ΑΕ ειδικής μορφής που εκμεταλλεύεται τους εργαζόμενους όσο και μία τυπική καπιταλιστική ΑΕ. Γιατί τότε θα έπρεπε να δεχθούμε ότι και η κομμουνιστική κολεκτίβα που σε εποχή ισχνών αγελάδων αποφασίζει να μειώσει τα μερίδια αμοιβής τών μελών εκμεταλλεύεται τον εαυτό της! Το ζήτημα είναι το πώς λειτουργεί το ΚΚΕ και πώς εννοεί και εφαρμόζει τον δημοκρατικό συγκεντρωτισμό. Αυτά όμως είναι άλλης τάξεως ζητήματα.

Άφησα επίτηδες τελευταίο κάτι που θίγεις στην αρχή-αρχή της 1ης παρατήρησής σου. Γράφεις:

«Ένα πράγμα είναι το τι εικόνα έχει ένα κόμμα για τον εαυτό του, ή τι εικόνα έχουν οι ψηφοφόροι για το κόμμα τους και την εφημερίδα του. Άλλο πράγμα είναι όμως, τι εικόνα έχει η υπόλοιπη κοινωνία για τον κομματικό μικρόκοσμο».

Σωστό είναι αυτό. Μην ξεχνάς όμως ότι η εικόνα που σχηματίζει η υπόλοιπη κοινωνία για τον κομματικό μικρόκοσμο σχηματίζεται και με τη (μεγάλη) ‘‘βοήθεια’’ των ταξικών αντιπάλων (αντιπάλων τής όλης Αριστεράς, όχι μόνο τού ΚΚΕ). Όταν λοιπόν τα συνθήματα τύπου «Περισσός ΑΕ» τα φωνάζουν και αριστερά χείλη,[***] κάτι δεν πάει και πολύ καλά. Καθόλου καλά δεν πάει, θα έλεγα…


Τα λέμε


ΥΓ Ευχαριστώ για την απάντηση στην προσωπική ερώτηση που σου έκανα. Να μου επιτρέψεις όμως μία επισήμανση. Το ψευδώνυμό σου, ενταγμένο στο πλαίσιο των απόψεών σου, δίνει καθαρά την εντύπωση ότι έχεις διαγραφεί από το ΚΚΕ. Οι εντυπώσεις όμως είναι ψευδείς, δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα. Δεν υπάρχει ένα ‘‘θεματάκι’’ εδώ; Το θέτω ως ερώτημα-τροφή για σκέψη. Μη θεωρηθεί ότι πάω να σου επιβάλλω κάτι. Εδώ λειτουργούμε υπό καθεστώς ‘‘Λαϊκής Δημοκρατίας’’ και η ελευθερία δεν περιορίζεται παρά μόνο σε περιπτώσεις που κινδυνεύει το καθεστώς. Όπως δεν εμποδίζεται και η κριτική προς πάσα κατεύθυνση. Στα πλαίσια αυτού του δικαιώματος κριτικής λοιπόν, αμόλησα κι εγώ τη ‘‘σπόντα’’ μου… ;-) :-)


[***] Αριστερά χείλη που ανοιγοκλείνουν χωρίς να κάνουν χρήση τού μυαλού τους. Αν έκαναν, θα θυμόντουσαν έγκαιρα την παροιμία «όποιος κατουράει τη θάλασσα, το βρίσκει στ’ αλάτι». Τώρα, μας υποχρεώνουν να τους θυμίσουμε εμείς ότι οι εργαζόμενοι στις δικές τους κομματικές επιχειρήσεις είναι τρεις μήνες απλήρωτοι. Κι αυτό, όταν α) τα έσοδά τους από την κρατική επιχορήγηση είναι πολύ περισσότερα από τού ΚΚΕ, β) οι εργαζόμενοι και τα επαγγελματικά στελέχη είναι σαφώς λιγότερα και γ) μέχρι πρότινος, οι βουλευτές τους έδιναν στο κόμμα ό,τι είχαν ευχαρίστηση, ενώ μόλις πρόσφατα (Ιδρυτικό Συνέδριο) ψηφίστηκε να καταθέτουν στο κόμμα το ‘‘θηριώδες’’ ποσοστό …25% του μισθού τους!

LeftG700 είπε...

Φίλε spiral architect και φίλε Гриша,


Από τη σπουδή να ποστάρετε την πληροφορία για τη δωρεά τού Μπογιόπουλου, βγάζω δύο συμπεράσματα, το πρώτο με ασφάλεια, το δεύτερο με κάποια επιφύλαξη.

1) Η ανακούφιση που σας προξενεί η κίνησή του, προδίδει ένα άγχος μήπως ο Μπογιό ‘‘την έβγαινε’’ στο Κόμμα εφ’ όλης τής ύλης. Δικός σας σύντροφος είναι (δικός σας με τη στενή έννοια), αλλά νομίζω ότι εμείς τον ξέρουμε καλύτερα.

2) Έχετε σχηματίσει την εντύπωση ότι το υπολανθάνον μήνυμα του ποστ ήταν: «Μπογιόπουλε, γάμα τους!». Ουδέν ανακριβέστερον!


Τα λέμε

Ανώνυμος είπε...

Φιλε Λεφτ,
Για το πρωτο που λες,
εφ'ολης της υλης ηταν η κριτικη που εκανε στο κομμα στα πλαισια του προσυνεδριακου.Περαν τουτου κανενα αγχος και καμια ανακουφιση.Απογοητευση θα υπηρχε αν ο Μπογιοπουλος καταντουσε Ανδρουλακης,Δραγασακης κλπ.Για αυτο ομως δεν υπαρχει καμια απολυτως ενδειξη.
Για το δευτερο που λες καλα κανεις και διατηρεις επιφυλαξεις.Προσωπικα και παρα τις διαφωνιες , σου αναγνωριζω την εντιμοτητα και πολυ περισσοτερο την οξυδερκεια να αντιμετωπιζεις τα ζητηματα με τη δεουσα σοβαροτητα και με τροπο μετρημενο.Το σχολιο-το δικο μου τουλαχιστον-ειχε αλλους αποδεκτες.Αυτους που τριγυριζουν το διαδικτυο και μολις το ματι πεσει σε ''Μπογιο''φαντασιωνονται το μηνυμα που λες.
Βεβαια για να τα λεμε ολα(αν κανω λαθος παρακαλω να με διαψευσεις)αν θυμαμαι καλα την περιοδο της πρωτης Μπογιοπουλιαδας ειχες γραψει οτι η διαφωνια Μπογιοπουλου αλλα και αλλων ''μενσεβικων''θα μπορουσαν να αποτελεσουν εξαιρετικη ευκαιρια για τη δημιουργια ενος αλλου κκ.Ενος ΕΚΚ(Ελληνικου κομμουνιστικου κομματος).Καταλαβαινεις οτι αυτο μπορει να εχει πολλες αναγνωσεις.

Гриша

LeftG700 είπε...

Φίλε Гриша,


Μπορείς να με βοηθήσεις λίγο; Ποια εννοείς ως πρώτη Μπογιοπουλιάδα; Κι ακόμα: αυτό που μου αποδίδεις το είχα διατυπώσει σε ποστ ή σε σχόλιο; Τα ρωτάω γιατί πριν σε διαψεύσω ή σε επιβεβαιώσω είμαι υποχρεωμένος να το τσεκάρω. Δεν θέλω να μιλάω στον αέρα.

Κατά τα άλλα, χαίρομαι που μου αναγνωρίζεις εντιμότητα και καλές προθέσεις (το έχω διαισθανθεί άλλωστε εδώ και καιρό). Με την ευκαιρία να σου πω ότι κι εγώ (όπως και άλλοι σχολιαστές εδώ) την ίδια εντύπωση έχω σχηματίσει για σένα.


Τα λέμε

Ανώνυμος είπε...

Πρεπει να ηταν την περιοδο του προσυνεδριακου.Δε μπορω να το εντοπισω ακριβως.Ηταν σε σχολιο σιγουρα.Οχι σε αναρτηση.


Гриша

LeftG700 είπε...

ΟΚ, φίλε Гриша. Μία τελευταία βοήθεια: Το σχόλιό μου απευθυνόταν σε σένα;

Τα λέμε


ΥΓ Θα πρέπεινα μου δώσεις λίγο χρόνο να το ψάξω, εντάξει;

Ανώνυμος είπε...

Το βρηκα εγω:

Πέμπτη, Απριλίου 11, 2013 5:00:00 μ.μ.
..................
@Khlysty: Ουδέν αληθέστερον από το ότι η ηγετική ομάδα τού ΚΚΕ έχει μπει σε mode TINA! Από καιρό (χρόνια). Στο Συνέδριο θα το επικυρώσει θεωρητικοποιώντας το. Προς το παρόν φαίνεται ότι αρκεί για να επιβιώσει ως κομματικός μηχανισμός, ΑΝΣΚ που φαίνεται ότι η επίτευξή του θα έκανε ευτυχισμένη την ηγεσία. Να δούμε πώς θα αντιδράσουν οι ‘‘μενσεβίκοι’’ τού κόμματος, εξαρτάται και από αυτού, η πολιτική είναι σαν το τανγκό: για δύο. Ας πούμε: τι θα συμβεί αν από όλη αυτή την ιστορία ξεπηδήσει ένα ΕΚΚ (Ελληνικό Κομμουνιστικό Κόμμα);;; ;-)................................

Гриша

LeftG700 είπε...

Φίλε Гриша, για να τα λέμε όλα, είσαι τσακάλι! :-)

Θα εξηγήσω αργότερα το σκεπτικό τού σχολίου μου που παραθέτεις, σε αντιπαραβολή με τη στόχευση αυτού τού ποστ.


Τα λέμε

Ανώνυμος είπε...

το ότι ο Μπελογιάννης εκτελέστηκε δεν είναι επιχείρημα για να δέχονται οι εργαζόμενοι ατομικές συμβάσεις . Και αν το ρίξω και γω λίγο στην ρομαντική απογείωση ,( δεν κολλάει , αλλά δεν το άρχισα ) ακριβώς επειδή Μπελογιάννης εκτελέστηκε , ο Μπογιό δεν έπρεπε να δεχτεί .

Ο Μπογιόπουλος μέλος ,λέγεται ,είπε " και δωρεάν " .Ο Μπογιόπουλος εργαζόμενους προτίμησε τον εαυτό του και κυρίως ,πράγμα σπουδαίο , τον κλάδο του .

έστω και αν μιλάμε για υποκατηγορία εργαζομένων ( μέλη του ΚΚΕ σε επιχειρήσεις του ) αλλά ο καπιταλισμός πάντα με υποκατηγορίες διασπά τους εργαζόμενους και συμπιέζει τις αποδοχές του .

υπάρχουν και άλλοι που κάνουν τα ίδια ? Κακώς , τι επιχείρημα είναι αυτό ? Επίσχεση , κατάληψη , απεργία , θέμα ΕΣΗΕΑ , δικαστήρια , συνεταιριστικοποίηση αν ο εργοδότης δεν πληρώνει κλπ κλπ κλπ .

δεν υπάρχει διάκριση των σχέσεων παραγωγής ανάλογα με τα πολιτικά φρονήματα του εργοδότη .

είναι χαρακτηριστική η αντίφαση ρε παιδιά . Το ΚΚΕ λέει ότι οι επιχειρήσεις του δεν είναι νησίδα , αλλά καπιταλιστικές , αλλά οι εργαζόμενοι τους να συμπεριφέρονται αλλιώτικα από τους άλλους στις κανονικότατες επιχειρήσεις του .

ένα από τα 2 .

" κάποιος σύντροφος "

LeftG700 είπε...

Φίλε Гриша,


Δεν ξέρω αν ισχύει και για σένα αυτό, αλλά δέχομαι ότι μία επιπόλαιη ανάγνωση της δήλωσης που έκανα παραπάνω (Έχετε σχηματίσει την εντύπωση ότι το υπολανθάνον μήνυμα του ποστ ήταν: «Μπογιόπουλε, γάμα τους!». Ουδέν ανακριβέστερον!) σε αντιπαραβολή με τα όσα είχα γράψει τον Απρίλιο στο ποστ «Αμ δεν είναι το πολύ το Κάπα Κάπα που φταίει. Το λίγο είναι, το λίγο!» και στο σχόλιο που επισυνάπτεις μπορεί κάλλιστα να οδηγήσει στο λανθασμένο συμπέρασμα ότι φάσκω και αντιφάσκω. Θα προσπαθήσω με πολύ προσοχή να εξηγήσω γιατί αυτό δεν ισχύει σε καμία περίπτωση. Μόνο που, επειδή μιλάμε για λεπτές διακρίσεις, θα παρακαλούσα να διαβάσεις κι εσύ με την αντίστοιχη προσοχή τα όσα γράψω. Εντάξει;

Στο ποστ του Απριλίου εκείνο που με απασχολεί είναι το (κατά την άποψή μου) άγριο στραμπούληγμα που υφίσταται η έννοια τού δημοκρατικού συγκεντρωτισμού, έτσι όπως την αντιλαμβάνεται και την εφαρμόζει η ηγεσία τού ΚΚΕ. Μοιραία, η συζήτηση επεκτάθηκε και στα αδιέξοδα της γραμμής απομόνωσης του κόμματος. Εκεί αμόλησα κι εγώ την κουβέντα μου:

«Να δούμε πώς θα αντιδράσουν οι ‘‘μενσεβίκοι’’ τού κόμματος, εξαρτάται και από αυτού, η πολιτική είναι σαν το τανγκό: για δύο. Ας πούμε: τι θα συμβεί αν από όλη αυτή την ιστορία ξεπηδήσει ένα ΕΚΚ (Ελληνικό Κομμουνιστικό Κόμμα);;; ;-) »

Η κουβέντα αυτή αποτελεί φυσική κατάληξη της άποψής μου ότι ο δημοκρατικός συγκεντρωτισμός α λα ΚΚΕ (ηγεσία του ΚΚΕ, για την ακρίβεια) είναι 99% συγκεντρωτισμός και 1% εσωκομματική δημοκρατία. Αν όντως έχω δίκιο ή άδικο είναι πάντα προς συζήτηση βέβαια. Είναι όμως άλλη κουβέντα. Στο βαθμό που πιστεύω ότι έχω, τι άλλο μου μένει από το να σκέφτομαι φωναχτά και να λέω: «Ρε μπας και δεν υπάρχει άλλος τρόπος από τη διάσπαση;». Για να με καταλάβεις καλύτερα (δεν λέω να συμφωνήσεις, να με καταλάβεις λέω!), ας φύγουμε από το ΚΚΕ κι ας πάμε στον ΣΥΡΙΖΑ, το κόμμα που στις εκλογές τού Ιουνίου 2012 προτείναμε από εδώ να υπερψηφιστεί.

Νομίζεις ότι αυτή τη σκέψη περί διάσπασης δεν την κάνουμε στην παρέα μας για τον ΣΥΡΙΖΑ; Νομίζεις ότι δεν την έχουμε ρίξει ήδη, έστω και υπαινικτικά, ως τροφή για σκέψη, απευθυνόμενοι στους δικούς του ‘‘μενσεβίκους’’; Και νομίζεις ότι, αν καταλήξουμε στο συμπέρασμα πως δεν υπάρχει άλλος τρόπος για να συνέλθουν οι Συριζομπολσεβίκοι και να σταματήσουν να γαμάνε στην ψύχρα τις συλλογικές αποφάσεις (γιατί οι συλλογικές αποφάσεις δεν λένε ότι «το ευρώ είναι το εθνικό μας νόμισμα»!!!), θα κωλώσουμε να ρίξουμε από εδώ στα ίσα το σύνθημα «Διασπάστε τον ΣΥΡΙΖΑ!»;


ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ

LeftG700 είπε...

ΣΥΝΕΧΕΙΑ


Έρχομαι τώρα στο πρόσφατο θέμα που προέκυψε με τον Μπογιόπουλο. Είμαι σίγουρος ότι το κατάλαβες: Επί τού συγκεκριμένου ζητήματος (και το συγκεκριμένο ζήτημα είναι ότι ο Μπογιόπουλος δεν υπέγραψε για λόγους ιδεολογικών αρχών ατομική σύμβαση) μέσα από τις απορίες που εκφράζουμε στο ποστ τι άλλο κάνουμε από το να λέμε στον Μπογιόπουλο, «φιλάρα, δεν μας τα λες επ’ αυτού και πολύ καλά»; Είναι αυτό αντίφαση με τα όσα έγραφα τον Απρίλιο; Όχι! Επί τού συγκεκριμένου, ο Μπογιό έχει άδικο και τα βλέπει στραβά τα πράγματα. Πού έχει δίκιο; Ότι η κριτική που άσκησε στον Προσυνεδριακό, τηρώντας απόλυτα το καταστατικό τού ΚΚΕ, δεν έπρεπε σε καμία περίπτωση να οδηγήσει στην τοποθέτησή του στον ‘‘πάγο’’, μέσω τής κατάργησης της στήλης του. Αλλά επ’ αυτού του ζητήματος ο Μπογιό δεν έβγαλε κιχ, παρά αφήνει να πλανάται η εντύπωση ότι η διαφωνία του εντοπίζεται στην παραβίαση εκ μέρους τού κόμματος της αρχής «δεν εφαρμόζουμε στις επιχειρήσεις μας, όσα καταγγέλλουμε εις βάρος τών καπιταλιστών». Ε, σε αυτή τη διαφωνία του, πιστεύουμε ότι δεν έχει δίκιο.[***] Και θα το πούμε αυτό. Δεν θα το κρύψουμε επειδή με αυτό τον τρόπο δικαιώνουμε την ηγεσία τού ΚΚΕ, με την οποία έχουμε πολλές και σοβαρότατες διαφωνίες. Όπως γράφω και στο ποστ: έτερον εκάτερον. Γιατί το να μην προσπαθούμε να αποδώσουμε τα του Καίσαρος τω Καίσαρι είναι στα μάτια μας ύψιστος οπορτουνισμός και μία ‘‘αμαρτία’’ τής όλης Αριστεράς, την οποία σιχαινόμαστε περισσότερο κι από τις δικές μας αμαρτίες!

Αυτά είχα να πω, φίλε Гриша. Χωρίς φόβο, με πάθος και με το χέρι στην καρδιά.


Τα λέμε


ΥΓ Δεν είναι καθόλου υποχρεωτικό ο Μπογιόπουλος και ο κάθε Μπογιόπουλος να καταντήσει Ανδρουλάκης (ο Δραγασάκης, για τη γούνα τού οποίου ασφαλώς και έχουμε ράμματα, είναι άλλη περίπτωση, μη τα κάνεις όλα ίσωμα).


[***] Εξ άλλου, όπως κατά πάσα βεβαιότητα έχεις διαπιστώσει, στα ζητήματα σχετικά με μειώσεις μισθών, απολύσεις, άρθρο 99 για την Τυποεκδοτική, κ.λπ., εδώ και χρόνια έχουμε διαχωρίσει τις θέσεις μας από την κατακραυγή εναντίον τού ΚΚΕ.

LeftG700 είπε...

@κάποιος σύντροφος:


Δεν περίμενα να βρεις την άκρη με ένα τόσο ‘‘λεπτό’’ ζήτημα. Εδώ δεν τη βρίσκεις σε απλούστερα. Ο Μπογιό δεν είναι μόνο εργαζόμενος, είναι και μέλος (στέλεχος) του ΚΚΕ. Εσύ, στο δίλημμα που προκύπτει από τη διπλή του ταυτότητα, επιλέγεις την ιδιότητα του εργαζόμενου. Γενικευμένο αυτό οδηγεί στην αδυναμία έκδοσης της κομματικής εφημερίδας (το ΚΚΕ δεν μπορεί να πληρώνει τα λεφτά τής συλλογικής σύμβασης). Χάρηκα πολύ!

Πέρα από αυτό το ζήτημα, ένα γενικότερο που προκύπτει από το ότι κάνεις λόγο για αντιφάσεις.

Γράφεις: «είναι χαρακτηριστική η αντίφαση ρε παιδιά»

Πού να δεις πόσο μεγάλη αντίφαση είναι να προσπαθείς να μείνεις ‘‘καθαρός’’ σε μια ζωή που δεν είναι!

Και πού να δεις πόσο μεγάλη αντίφαση είναι να είσαι και με τα δύο πόδια εντός καπιταλισμού και την ίδια στιγμή να προσπαθείς να του δώσεις μια κλωτσιά για να τον βγάλεις από τη μέση!

Κι ακόμα, μέρα που είναι, πού να δεις πόσο τεράστια αντίφαση είναι να έρχεσαι στη εξουσία με το σύνθημα Ειρήνη, και ο ερχομός σου στη εξουσία να καταλήγει να σε υποχρεώνει σε γενικό προσκλητήριο υπέρ ενός τετραετούς εξοντωτικού και αιματηρότατου εμφύλιου πόλεμου!

Θέλεις να απαλύνεις το ζόρι που σου δημιουργούν οι αντιφάσεις; Εξοικειώσου με τη σχιζοφρένεια της διαλεκτικής (ή βρες το θάρρος να αυτοκτονήσεις!).

Ανώνυμος είπε...

Δεχομαι και καταλαβαινω την διακριση των 2 περιπτωσεων στη βαση οτι αυτη εδω η αναρτηση δεν εγινε με το σκεπτικο του ''χτυπηματος'' του ΚΚΕ.
Η διασπαση ομως οπως καταλαβαινεις ειναι κατι πολυ σοβαρο για να ξεστομιζεται και εχει σημασια πως αιτιολογειται καθε φορα η αναδειξη της και τι τελικα εξυπηρετει.Παραδειγμα σε τι πραγματικα ωφεληθηκε το κομ.κινημα και κατ επεκταση το λαικο κινημα απο το ΝΑΡ που προεκυψε απο τη διασπαση του 91 ;Ειχαν οι τοτε συντροφοι τους λογους τους;Πιθανον και μαλιστα οι λογοι αυτοι (εστω και αν δε δικαιωνονται σημερα)να ειναι σημαντικοτεροι απο την μη εφαρμογη του ΔΣ οπως τον καταλαβαινεις εσυ ή το κακο εκλογικο αποτελεσμα που συνιστα απομωνοτισμο κλπ.
Να προσπερασω βεβαια οτι τα περι διασπασης στη μια περιπτωση τα συζητας στον περιγυρο και στην αλλη τα γραφεις αλλα που κολλαει ο συριζα; .Aν ειναι για τη λογικη των ισων αποστασεων δε μου λεει τιποτα.Η αριστερη πλατφορμα ειναι ''μενσεβικοι'';H ΑΠ ειναι το αριστερο αλλοθι.Και στη περιπτωση που γινει κυβερνηση ο συριζα θα εχει τη τυχη που ειχαν και οι συνιστωσες πιθανοτατα με την ιδια αιτιολογια.Αν δε σου αρεσει αυτο το τελευταιο με την ιδια λογικη δε πρεπει να σου αρεσουν και τα οσα ακουγονται για τον Μπογιοπουλο που στην ουσια τους καθολου δεν με απασχολουν.Και δεν με απασχολουν γιατι πολυ απλα εντασσονται σε μια διογκωμενη διαδικτυακη παραφιλολογια με γνωστα κινητρα και σε ΔΟΛια σεναρια και υποθεσεις με ακομα γνωστοτερα κινητρα.Πολυ αυθαιρετες εκτιμησεις και με μειωμενη αξιοπιστια για να γινουν αντικειμενο μιας αναρτησης.Οτι ειναι να ξεκαθαρισει ο Μπογιοπουλος θα το ξεκαθαρισει στα αρμοδια οργανα του κομματος ως ωφειλει.Απο κει και περα η οποια αναφορα κατα την αποψη μου δε προσφερεται για συμπερασματα.
Και ξερεις ετσι πολυ ευκολα καλλιεργουνται συγχυσεις νομιμοποιωντας καποιον να σε κατηγορησει αν οχι οτι ψαχνεις για νεους Τυριμους οπως εκανε ο Σπειροειδης αλλα στη καλυτερη για νεους υιους Χαλβατζηδες.
Δε σου ζητω να συμφωνησεις ,σου ζητω και γω να καταλαβεις.

Гриша

Ανώνυμος είπε...

@ left g 700

μην βαυκαλίζεσαι ότι έχεις πιάσει τίποτε αποχρώσεις του θέματος , ότι έχεις κάνει κάποια ανάλυση κλπ .

του δημοτικού είσαι .

καλή πρόοδο !

" κάποιος σύντροφος "

LeftG700 είπε...

Φίλε Гриша,


Κλείνω από τη μεριά μου και αυτή τη Μπογιοπουλιάδα, διευκρινίζοντας ό,τι έχει μείνει προς διευκρίνιση από την κουβέντα μας με βάση και το τελευταίο σχόλιό σου.

Ρωτάς πού κολλάει ο ΣΥΡΙΖΑ κι αν τον έβαλα στην κουβέντα για να τηρήσω τις αποστάσεις. Κολλάει στο εξής κι αυτό δείχνει ότι δεν πρόκειται για πολιτική ίσων αποστάσεων:

Για μένα, τα αριστερά κόμματα, ακόμα και το κομμουνιστικά, είναι απαραίτητα εργαλεία για τον πολιτικό αγώνα τής Αριστεράς. Δεν είναι φετίχ, δεν είναι κάτι το ‘‘ιερό’’ που το προσεγγίζεις γονατιστός και με δέος, σαν να προσκυνάς την Παναγία τής Τήνου. Από αυτή την αντίληψη απορρέει η άποψή μου ότι η κριτική απέναντι σε αποφάσεις και κατευθύνσεις με τις οποίες διαφωνεί κανείς, ιδίως εκείνες που αφορούν σε κομβικά ζητήματα πρέπει να είναι ευθεία, ανοιχτή και ανελέητη, χωρίς αυτοί που την ασκούν να αποκλείουν εξ ορισμού ούτε ακόμα και το ενδεχόμενο της διάσπασης (αυτό το τελευταίο, εννοείται όχι για ψύλλου πήδημα).

Τι συμβαίνει τώρα στα δύο μεγαλύτερα κόμματα της ελληνικής Αριστεράς; Στο μεν ΚΚΕ η επί τής ουσίας κατάργηση κάθε έννοιας εσωκομματικής δημοκρατίας και η κατάπνιξη κάθε φωνής που ασκεί κριτική, ακόμα και στα πλαίσια των προσυνεδριακών διαλόγων (κάθε τέσσερα χρόνια δηλαδή) τι περιθώρια αφήνει στα μέλη τού κόμματος που διαφωνούν με τη γραμμή τέλματος την οποία ακολούθησε τα τελευταία χρόνια το ΚΚΕ και επικύρωσε με το 19ο Συνέδριο να πείσουν για τις απόψεις τους και να οδηγήσουν το κόμμα σε αλλαγή γραμμής; Φοβάμαι ότι δεν αφήνει παρά ελάχιστα (και αν).

Πάμε στον ΣΥΡΙΖΑ. Εδώ έχουμε μία άλλη κατάσταση που οδηγεί όμως στα ίδια αποτελέσματα. Εδώ η δημοκρατία ανθεί, μπορεί ο οποιοσδήποτε να πει το οτιδήποτε, αλλά η κατάληξη είναι ότι μία ανεξέλεγκτη ηγετική ομάδα κινείται κατά το δοκούν, ερήμην τών συλλογικών αποφάσεων. Έτσι, από τη γραμμή «προτιμάμε την Κοκό, αλλά δεν θα πούμε όχι και στην Κική, αν δεν μας μένει τίποτε άλλο» («το ευρώ δεν είναι φετίχ»), ο ΣΥΡΙΖΑ έχει Δημαροποιηθεί πλήρως, εκτός από κάτι ‘‘ριζοσπαστικά’’ φρου-φρου και αρώματα, και έχει καταλήξει στη θέση «την Κοκό, την Κοκό πάση θυσία». Και ερωτώ και πάλι: τι περιθώρια έχουν οι ‘‘μενσεβίκοι’’ του να επαναφέρουν την εκτροχιασμένη ηγεσία στην τροχιά που συνετέλεσε κατά πολύ στο να βρεθεί ο ΣΥΡΙΖΑ στο 27%; Εδώ, χειρότερα κι από το ΚΚΕ, φοβάμαι ότι δεν υπάρχουν ούτε τα ελάχιστα. Για τον απλό λόγο ότι οι ‘‘μενσεβίκοι’’, αντί να εστιάσουν τις προσπάθειές τους στο σεβασμό τής ψηφισμένης γραμμής «όλα είναι πάνω στο τραπέζι», επιλέγουν να δίνουν μάχες χαρακωμάτων υπέρ τού εθνικού νομίσματος.


ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ

LeftG700 είπε...

ΣΥΝΕΧΕΙΑ


Εντοπίζεις —και σωστά— μία διαφορά στη στάση ως προς αυτό το ζήτημα μεταξύ ΚΚΕ και ΣΥΡΙΖΑ. Μα είναι απλό! Ο ΣΥΡΙΖΑ αποτελεί εκ των πραγμάτων, που τίποτε δεν δείχνει ότι θα αλλάξουν, τη μόνη ελπίδα για μία κυβερνητική εναλλαγή. Το ΚΚΕ πιστεύει ότι αυτό δεν σημαίνει τίποτε. Ο μεγάλος όγκος τών αριστερών όμως, συμπεριλαμβανομένου και ενός πολύ μεγάλου μέρους τών οπαδών και ψηφοφόρων τού ΚΚΕ, διαφωνεί: μία αριστερή ή έστω αριστερόστροφη κυβέρνηση μπορεί να ‘‘ανοίξει το παιχνίδι’’. Εκεί είμαστε κι εμείς. Κι αφού είμαστε εκεί, πρέπει να είμαστε και πολύ πιο προσεκτικοί στο ζήτημα της διάσπασης σε σχέση με το ΚΚΕ που δεν διεκδικεί καμία κυβέρνηση.

Ρωτάς σε τι βοήθησε το ΝΑΡ. Μάλλον σε όχι πολλά. Όμως: α) απ’ όσα έχω διαβάσει και ακούσει, δεν είμαι και πολύ σίγουρος ότι η αποχώρησή τους ήταν επιβεβλημένη και δικαιολογημένη από τα πράγματα. β) Η περίοδος ’89 – ’91 έχει πολύ μεγάλες διαφορές από το σήμερα. Τότε είχες έναν κραταιό, πολλά υποσχόμενο και θριαμβευτή καπιταλισμό και τις σοσιαλιστικές χώρες στα γόνατα. Σήμερα, μπορεί το σοσιαλιστικό στρατόπεδο να έχει διαλυθεί, αλλά είναι ο καπιταλισμός που βρίσκεται στα γόνατα! Θέλω να πω δηλαδή, ότι σε συνθήκες που αντικειμενικά (όχι όμως και υποχρεωτικά!) ευνοούν αλλαγές προς τα αριστερά, αποτελούν μία ευκαιρία με άλλα λόγια, το να φτάσει κανείς στα άκρα με μία διάσπαση, αν δεν έχει άλλους τρόπους να διορθώσει μία καταστροφική πορεία, έχει πολύ περισσότερο νόημα από μία αντίστοιχη στάση σε καιρούς ‘‘νηνεμίας’’. Φυσικά (ξαναθυμίζω): ακριβώς επειδή η τωρινή φάση είναι κρίσιμη όποιος το επιχειρήσει πρέπει να μετρήσει πολύ προσεκτικά τις πιθανές εξελίξεις (όπως ο σκακιστής πρέπει να μετρήσει πολύ προσεκτικά τις βαριάντες που προκύπτουν από μία ρισκόζα κίνησή του στην κρίσιμη φάση τής παρτίδας[***])

Κάτι λίγα ‘‘ψιλά’’ που μένουν:

α) Δεν έχω καμιά αμφιβολία ότι για καμπόσους μέσα στον ΣΥΡΙΖΑ η ΑΠ είναι ‘‘χρήσιμη’’ ως άλλοθι. Θα μου επιτρέψεις όμως να έχω πολλές αμφιβολίες ότι έτσι το βλέπουν και τα ηγετικά κλιμάκια της ΑΠ. Και θα μου επιτρέψεις να έχω τη βεβαιότητα ότι η βάση της δεν την βλέπει καθόλου μα καθόλου ως τέτοια.

β) Ένας από τους λόγους που διόγκωσαν την παραφιλολογία τής Μπογιοπουλιάδας ήταν και η αφωνία τού Μπογιό σχετικά με το (ακατανόητο) σκεπτικό του.

γ) Βεβαίως και επί τής ουσίας είχαμε συμφωνήσει με την κριτική τού υιού Χαλβατζή (είχαμε κάνει και ανάρτηση ανάρτηση). Αλλά, έκτοτε εξαφανίστηκε. Γιατί να τον ψάξουμε; Τι να τον κάνουμε; Αυτοί που σιωπούν αποτελούν είδος εν αφθονία. Από εκείνους που παίρνουν το λόγο (και μέρος στον καβγά) έχουμε έλλειψη…


Τα λέμε


[***] Σου συνιστώ να διαβάσεις, προσεκτικά όμως, αυτή την ανάρτηση. Εξηγεί πολλά πράγματα για τους λόγους που μας οδήγησαν να στηρίξαμε τον ΣΥΡΙΖΑ στις δεύτερες περσινές εκλογές. Και πολλά πράγματα για την τωρινή μας στάση να τον κρεμάμε στο τσιγκέλι κάθε τρεις και λίγο.

Ανώνυμος είπε...

η απορία , σε τι βοήθησε το ΝΑΡ και η απόκριση μάλλον όχι σε πολλά ,είναι ρε παιδιά μια αποτίμηση που τιμάει αυτό που πάει να αποτιμήσει ?

και δεν λέω να τιμήσει το ΝΑΡ , με το οποίο έχω μια σχέση αγάπης και κυρίως απογοήτευσης , αλλά να αναλύσει επαρκώς την περίοδο της απόλυτης παρακμής του κομμουνιστικού κινήματος , όχι διεθνώς άρα και στην Ελλάδα , είναι λάθος αυτό .

στην Ελλάδα η επιλογή ένταξης του ΚΚΕ στον ευρωπαϊσμό - εκσυγχρονισμό του Κύρκου ήταν γεγονός με αυτοτέλεια και με συνέπειες , ελλαδικού χαρακτήρα και τα 2 , άλλο με τι συνδέονται .

ήταν επιλογές που πήρε το ΚΚΕ , και δεν πήρε άλλες , δεν ήταν φυσικό φαινόμενο .

δεν ήταν όμως λάθη . Εδώ είναι η ουσία της διάσπασης , ενώ ήταν επιλογές ( ταξικές σε τελευταία ανάλυση ) ήταν συσσώρευση και αποσύνθεση καπιταλιστικού εκφυλισμού , και αυτό κάνει την διάσπαση επιλογή επιβεβλημένη όπως λες και νομίζω και η ηλικία σου Left g 700 σε κάνει ικανό να έχεις άποψη .

μετά μπορούμε να αποτιμήσουμε το αποτέλεσμα του 13 ου . θα ήταν αυτό που ήταν , χωρίς κίνδυνο εξ αριστερών ?

τα ανεβάσματα του φοιτητικού κινήματος ( 91 , 98 , 06 - 07 ) θα ήταν αυτά που ήταν χωρίς τις στρατηγικές συμμαχίες της ΚΝΕ , μετέπειτα ΝΑΡ με τις ΑΣΦ , και την δημιουργία των ΕΑΑΚ ?

η συζήτηση για το ευρώ στην ελληνική αριστερά έχει πάει μπροστά ή πίσω από την ύπαρξη της ΑΝΤΑΡΣΥΑ ? Για όποιον βέβαια θεωρεί θετική την ύπαρξη κουβέντας για το ευρώ .

η γραμμή του 19 ου , εν πολλοίς η δικαίωση του πυρήνα του " αντικαπιταλιστικού μετώπου " του ΝΑΡ , έχει να κάνει με την ύπαρξη του ή όχι ? Άλλο πως το αποτιμάει κάποιος ...

ας μην αδικούμε τα χρόνια που ζήσαμε και παλέψαμε ( πάνω κάτω ηλικιακά κατά τεκμήριο , στο ίδιο καζάνι θα είμαστε ) .

" κάποιος σύντροφος "

LeftG700 είπε...

@Κάπα σίγμα:


Η ερώτηση του Гриша σχετικά με το ΝΑΡ ήταν σε τί βοήθησε η ύπαρξή του το ΚΚΕ σε αυτά που καταλογίζω εγώ στο ΚΚΕ. Μ' άλλα λόγια ο Гриша μού είπε:

"Ωραία. Λες ότι μία διάσπαση μπορεί να είναι και ευεργετική για ένα κόμμα που έχει πάρει στραβό δροόμο. Για πες μου σε παρακαλώ σε τί βοήθησε το ΚΚΕ να διορθωθεί, αν υποθέσουμε ότι έχεις δίκιο στην κριτική σου;".

Επ' αυτού και μόνο απάντησα. Μπορεί να θέλεις να πεις τα δικά σου, σύμφωνοι. Αλλά τα δικά σου δεν είναι δικά μου, ούτε έχουν σχέση με αυτά. Μάθε επί τέλους να κατανοείς τι συζητείται κάθε φορά και να τοποθετείσαι πρώτα σε αυτό και μετά σε ό,τι άλλο θέλεις.

Ανώνυμος είπε...

σε τι ωφελήθηκε το κομμουνιστικό και το λαϊκό κίνημα ρωτάει και όχι σε τι ωφελήθηκε το ΚΚΕ , άσε που εγώ και αυτό το κάλυψα .

να διαβάζεις τα σχόλια .

" κάποιος σύντροφος "

LeftG700 είπε...

@Κάπα σίγμα:


Άμα έχεις περάσει τα 40 (έτσι τα βγάζω από τις ημερομηνίες που αναφέρεις), και δεν έχεις καταλάβει ακόμα πως όταν ένας φίλος τού ΚΚΕ κάνει λόγο για κομμουνιστικό κίνημα έχει στο μυαλό του το Κόμμα, τι να σου πω; Ό,τι και να σου πω, τα λόγια μου θα χάσω.

Ανώνυμος είπε...

λέει και λαϊκό που και ο πιο " κλειστός " φίλος του ΚΚΕ δεν εννοεί το ΚΚΕ μόνο .

ελπίζω .

31 παρακαλώ !!!

αλλά δεν είναι σπουδαία διαφορά . Κάποιος 5 χρόνια μεγαλύτερος μου , έκανε συνδικαλισμό με τους σημερινούς 40 και μαζί μου .

αυτό σημαίνει το ίδιο καζάνι ηλικιακά , μια δεκαετία δεν είναι κάτι σπουδαίο.

και αυτά που αναφέρω τα έζησα , πλην του 91 , που έχω όμως απόηχο . Γιατί να είμαι σαραντάρης , από το ότι μιλάω για το 2006 - 2007 ?

" κάποιος σύντροφος "

Ανώνυμος είπε...

κ.συντροφε,
Για το κομμουνιστικο και λαικο κινημα αναρωτηθηκα.Βεβαια επειδη το ΚΚΕ παλευει για την υποθεση αυτη στην ουσια λες το ιδιο με τον Λεφτ.
E τωρα οτι η γραμμη του 19ου ειναι
''εν πολλοίς η δικαίωση του πυρήνα του " αντικαπιταλιστικού μετώπου " του ΝΑΡ''πως αποδεικνυεται ακριβως;
Ασχετο:
Μπορεις σε παρακαλω να μου πεις ποιες ηταν οι στρατηγικες συμμαχιες της ΚΝΕ στο φοιτητικο κινημα τοτε;
Επειδη συγκεκριμενα για την περιοδο 97-98 ,και την τακτικη των ΕΑΑΚ-ουρα της ΠΑΣΠ -μπορουν να ειπωθουν πολλα.
Να σου πω και κατι αλλο εντελως φιλικα;
H σχεση αγαπης και κυριως απογοητευσης που λες για το ΝΑΡ,μηπως ειναι καπως γενικευμενη στη περιπτωση σου.Ελπιζω να το δεχτεις,καλοπροεραιτα,δε σου κανω ψυχαναλυση,θα στο λεγα και face to face αν θες.

Гриша

Ανώνυμος είπε...

σύντροφε με την κυριλλική υπογραφή .

μην με πας στις " ιστορίες " για τον Λαλιώτη που έφτιαξε τα ΕΑΑΚ , για τις καταλήψεις που " χτίζουν τα ιδιωτικά πανεπιστήμια " , για την αξία του ανοιχτού λαϊκού πανεπιστημίου και της επιστήμης , για τα πρώτοι στα μαθήματα - πρώτοι στους αγώνες κλπ , για τα μαθήματα του Φαράκου στην νεολαία , τότε που οι γονείς έβαζαν τα παιδιά τους στην ΚΝΕ για να είναι ήσυχοι , για τους " εκφυλισμένους συλλόγους " , για την ΚΝΕ ουρά των ΕΑΑΚ σε όλους τους αγώνες στα ΑΕΙ ( εκτός από όσους δεν μπήκε , δηλ τους περισσότερους )

στρατηγικές συμμαχίες της ΚΝΕ ήταν στα πανσπουδαστικά μετά το 85 που άφησε το μπλοκ της πασοκάρας ( αλλαγή δεν γίνεται χωρίς το ΚΚΕ ) και στράφηκε στις ΑΣΦ , και φάνηκε το στρατηγικό τους βάθος με την δημιουργία του ΝΑΡ και την έξοδο τους από τον μπρεζνιεφικό μαρξισμό , την συνδιαλλαγή τους με τον κριτικό επαναστατικό μαρξιστικό ρεύμα .

αυτό με την γενικευμένη που λες δεν το πιάνω ...

τι εννοείς πως τεκμαίρεται το κοινό νήμα ανάμεσα σε 19 ο και ΝΑΡ ? Έχουν κοινή ιδεολογικοπολιτική βάση τον αντικαπιταλιστικό αγώνα νοούμενο σαν συμμαχία εργατών με εργάτες ( άντε και κάτι μικροαστοί , αλλά με το πρόγραμμα εργατικής χειραφέτησης και κάτι τέτοιους βαρετούς βερμπαλισμούς , που , συγνώμη κιόλας , ο μικροαστός δεν έρχεται , αλλά δεν έρχεται και ο εργάτης , ενώ ο γενικώς άνεργος ή μισθωτός , πάλι δεν έρχεται και κάθεται σπιτάκι του , και ψηφίζει και ΣΥΡΙΖΑ , και δεν ελπίζει και σε τίποτα .

πολιτικά αυτό το βλέπουν να οικοδομείται με συμμαχία επαναστατών με επαναστάτες , που στον φτωχό μου λενινισμό αυτό το λέω κόμμα , αλλά σε αυτή την λογική , αυτό λέγεται μέτωπο , άρα μέτωπο και κόμμα το ίδιο .

το πρόβλημα του ΝΑΡ και η απογοήτευση μου είναι πως περίμενε 24 χρόνια την υιοθέτηση αυτής της γραμμής του 19 ου , από μερίδα του ΚΚΕ , και ενδεχόμενη διάσπαση τέτοιας γραμμής .

την υιοθέτησε το ΚΚΕ ολόκληρο και τα προβλήματα το κόμμα τα έχει από μια λογική , που , ΚΚΕ και ΝΑΡ , την θεωρούν από τα δεξιά .

το ΝΑΡ ας πούμε θεωρεί αριστερή την εγκατάλειψη του ΑΑΔΜ , αλλά μέσα στην σύγχυση που του προκάλεσε σαν γεγονός , δεν ξέρω αν το είπε καθαρά .

" κάποιος σύντροφος "

Diagrammenos είπε...

Αγαπητέ Left


Από την εκτίμησή σου ότι τα όσα έγραψα είναι "άκυρα", είναι προφανές νομίζω, πως έχουμε διαφωνία, μεγαλύτερη απ' όσο νόμιζα στην αρχή. Φιλικά πάντα, άκου έστω και καθυστερημένα την απάντησή μου.


1) Το σχόλιο του "κουκουέδικου blog" υποτιμά τις συλλογικές συμβάσεις εργασίας, όσο και την ίδια την εργασία. Θεωρώ απρεπές επίσης, να πιστεύει κάποιος πως έχει τον Μπελογιάννη στο τσεπάκι του, μόνο και μόνο επειδή τον διαδέχεται μετά από πολλές γενιές στο ίδιο κόμμα. Αν ο Μπελογιάννης στήθηκε στα έξι μέτρα, στήθηκε για τους εργάτες. Δεν υπήρξε η εργατική τάξη για να γίνει ήρωας ο Μπελογιάννης.


Αν αυτό δεν γίνει σαφές, αν οι συλλογικές συμβάσεις έχουν στο μυαλό μας χαρακτήρα αγοραπωλησίας τον οποίον μπορούμε να παρακάμπτουμε με ευκολία, τότε υιοθετούμε μία τελείως καπιταλιστική λογική για τις συλλογικές συμβάσεις. Αντιμετωπίζουμε δηλαδή τον εργάτη μονάχα ως καταναλωτή και ως "πωλητή εργασίας", τον οποίον αντιδιαστέλλουμε με τον ήρωα της εργατικής τάξης που αγωνίζεται για ανώτερα ιδανικά. Αυτή η προσέγγιση είναι γνωστή στην ψυχολογία της Αριστεράς - και δεν έχει σημασία τόσο να την καταδικάσουμε, όσο να την κατανοήσουμε. Σημείωσέ το αυτό. Γιατί αν ο αριστερός νομίζει πως μπορεί να έχει μια τέτοια οπτική και αυτή η οπτική να μην περνά στις σχέσεις με τους συναδέλφους του, (ή στην προσπάθεια να διαδώσει τις θέσεις του κόμματός του), τότε πλανάται.


Το ΚΚΕ σεβόταν πάντα τις συλλογικές συμβάσεις. Οι δημοσιογράφοι του εγγράφονταν στο σωματείο των δημοσιογράφων, είχαν τη δική τους παράταξη, τη δική τους πλατφόρμα, συμμετέχουν επίσης και στη διοίκηση του σωματείου των δημοσιογράφων. Η επίκληση οικονομικής στενότητας για μείωση μισθών στα κομματικά όργανα, την ώρα που συνδικαλιστικά το ΚΚΕ αξιώνει μηδενική μείωση μισθών, ακόμα και σε έντυπα που κινδυνεύουν να κλείσουν λόγω οικονομικών προβλημάτων, αποτελεί στην πράξη μια τεράστια ανορθογραφία. Και η ανορθογραφία αυτή, λύνεται μονάχα με δύο τρόπους:


* Ή αναπροσαρμόζει το ΚΚΕ την συνδικαλιστική του τακτική στο συγκεκριμένο χώρο, δέχεται δηλαδή τη μείωση των μισθών, καλώντας παράλληλα τους εργαζομένους να αντιληφθούν τη φύση του καπιταλιστικού συστήματος και να συστρατευτούν με το κόμμα

* Ή το ΚΚΕ αποφασίζει πως οι δημοσιογράφοι που θα δουλεύουν στα κομματικά όργανα, δεν θα είναι μέλη του εργατικού σωματείου. Θαρρώ πως το ΚΚΕ προσανατολίζεται προς αυτήν τη λύση - αλλά προσανατολίζεται πάρα πολύ καθυστερημένα, και κυρίως με νοοτροπία ότι δεν οφείλει να απολογηθεί πουθενά και σε κανέναν. Η νοοτροπία αυτή, επεσκίαζε και εξακολουθεί να επισκιάζει το δημόσιο λόγο του.


Εννοείται πως τα παραπάνω ισχύουν και για κάθε είδους "αριστερά χείλη"... ;)

Diagrammenos είπε...

2) Το σχόλιό σου περί "κολλεχτίβας που εκμεταλλεύεται τον εαυτό της ή τα μέλη της", είναι σαν μια προσπάθεια αποφυγής απλών συμπερασμάτων. Στους συνεταιρισμούς, είτε δημοσιογράφων, είτε αγροκτηνοτρόφων, δεν υπάρχουν συλλογικές συμβάσεις. Οι κολλεχτίβες δεν προσφεύγουν στο άρθρο 99, δεν απολύουν και - επαναλαμβάνω - τα μέλη τους δεν αποφασίζουν για τις ζωές των υπολοίπων συναδέλφων τους συμμετέχοντας στις αποφάσεις ενός εργατικού σωματείου.

Φυσικά, η συζήτηση ήταν για τον Μπογιόπουλο. Ο Μπογιόπουλος, όπως σωστά αναφέρεις, δεν ήταν απλός εργαζόμενος, αλλά στέλεχος του κόμματος και μάλιστα προβεβλημένο. Αν η διαφωνία του με το ΚΚΕ ήταν στο περιεχόμενο ενός άρθρου του, θα συμφωνούσα μαζί σου. Ο Μπογιόπουλος όμως. δεν αντέδρασε (κατά τη γνώμη μου) στην μείωση του μισθού του ΑΤΟΜΙΚΑ, αλλά στη γενικευμένη τακτική της μείωσης των μισθών που εφαρμόζει σε όλους τους εργαζόμενους το κόμμα, και η οποία παραπέμπει στα όσα έγραψα παραπάνω. Το γεγονός ότι το ΚΚΕ αρνήθηκε στο Μπογιόπουλο να δουλεύει δωρεάν, αποδεικνύει κατά τη γνώμη μου τα όσα υποστηρίζω.

Υπογραμμίζω εν κατακλείδι: Αν το ΚΚΕ ζητούσε από τα μέλη του να δουλέψουν δωρεάν στην εφημερίδα (δηλαδή εθελοντικά), θα ήταν πολύ πιο κοντά στις κομμουνιστικές παραδόσεις (και στον Μπελογιάννη), από το να αξιώνει από τα μέλη και τα μη μέλη του που δουλεύουν στις εταιρείες του να δουλεύουν με μειωμένο μισθό που θα καθορίζει εκείνο κατά το δοκούν. Το γεγονός μάλιστα, πως δεν θεώρησε καν αναγκαίο να αποδείξει στους αναγνώστες του Ριζοσπάστη, ότι η εφημερίδα "δεν έβγαινε οικονομικά" με τους δεδομένους μισθούς, δίνει κάθε δικαίωμα στον κακεντρεχή να μιλήσει και για "Περισσό Α.Ε.". Δεν είναι η ουσία, είναι όμως η νοοτροπία και η δημόσια εικόνα.

Υ.Γ.: Θεωρώ πολύ σωστές τις επισημάνσεις σου όσον αφορά το nickname μου. Το είχα έτοιμο βλέπεις, πριν σε επισκεφθώ. Την επόμενη φορά, θα έχω φροντίσει να βρω κάποιο άλλο. Κι αν έχεις κάποιο να μου προτείνεις, ευχαρίστως θα το υιοθετήσω! :-)

LeftG700 είπε...

Φίλε Διαγραμμένε,


Ήδη έχουμε συζητήσει πολύ για το θέμα. Κλείνω από τη μεριά μου αυτόν το ‘‘γύρο’’ (θα επανέλθω μόνο για κάποια διευκρίνιση). Θα επιχειρήσω να περιγράψω τη ρίζα τής διαφωνίας μας από γενική/αφαιρετική σκοπιά.

Έχουμε όντως μεγάλη διαφορά στις απόψεις μας. Δεν εντοπίζεται όμως αυτή στο ότι υποστήριξα πως «τα όσα έγραψες είναι "άκυρα"», γιατί, απλούστατα, δεν υποστήριξα ακριβώς κάτι τέτοιο! Υποστήριξα, αναφερόμενος μόνο στο σημείο 1 προηγούμενου σχολίου σου (Τρίτη, Νοεμβρίου 05, 2013 3:08:00 π.μ.) ότι «Τα περισσότερα από όσα γράφεις είναι άκυρα για την περίπτωση που συζητάμε. Αξίζουν κάθε προβληματισμό και συζήτηση, όχι όμως με αφορμή τον Μπογιόπουλο». Σε τέτοιες λεπτές συζητήσεις που τραβάνε μακριά απαιτείται μεγαλύτερη προσοχή, διαφορετικά θα χαθούμε στο διάστημα.

Πού εντοπίζεται η διαφορά μας; Εντοπίζεται στο ότι δεν μπορείς να συμφιλιωθείς με την ιδέα πως η μάχη εναντίον τού καπιταλισμού εντός τού καπιταλισμού είναι από μόνη της τόσο μεγάλη αντίφαση που δεν μπορεί παρά να οδηγήσει σε παρεπόμενες επί μέρους αντιφάσεις (σαν αυτή που συζητάμε, καλή ώρα, αλλά και σε πολλές άλλες).

Πρέπει να το κάνεις, πρέπει να συμφιλιωθείς! Διαφορετικά, κινδυνεύεις να τρελαθείς ή και να αυτοκτονήσεις! Μην πας μακριά. Πήγαινε σε αυτό το εύκολο παράδειγμα που το έχουμε πρόχειρο, μπροστά στα μάτια μας:

Για σκέψου, με βάση τα όσα υποστήριξες, να βαλθείς να λογοδοτήσεις στον εαυτό σου με γνώμονα την απόλυτη συνέπεια που κυνηγάς και να του εξηγήσεις πώς διάολο γίνεται να συμμετέχεις σε μία απεργία με την οποία επιδιώκεις τη διαιώνιση της εκμετάλλευσής σου, απλώς με καλύτερους όρους! Διότι η απόλυτη συνέπεια ποια είναι; Να μπουκάρεις μαζί με τους άλλους απεργούς στην επιχείρηση με την οποία τα ’χετε βάλει και να πεις στο αφεντικό και τα τσιράκια του: «Έχετε μισή ώρα να μαζέψετε τα προσωπικά σας αντικείμενα και να μας αδειάσετε τη γωνιά. Το ‘‘μαγαζί’’ απαλλοτριώνεται υπέρ τών εργαζομένων, κοινωνικοποιείται! Γκέγκε;».

Αυτή είναι η απόλυτη συνέπεια, αλλά δεν μπορείς να φανείς τόσο συνεπής. Δεν γίνεται! Αντί γι’ αυτό, θα απεργήσεις για μερικά ψίχουλα παραπάνω και, σε περίπτωση ‘‘νίκης’’ τής απεργίας, θα συνεχίσεις να υφίστασαι την εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο έχοντας καταπιεί το χρυσωμένο χάπι τής νικηφόρας έκβασης. Αλλά και να μη νικήσει, πάλι με σκυμμένο το κεφάλι, εσύ ο ίδιος, ένας επαναστάτης δηλαδή που θέλει να είναι απόλυτα συνεπής, θα μαζέψεις τα βρεγμένα σου και θα μπεις στη σειρά για να χτυπήσεις κάρτα! Τι θλίψη!...

Φίλε Διαγραμμένε, ακόμα και η πάλη, με την ταξική πάλη να μην εξαιρείται, δεν παύει να είναι μία σχέση. Ως τέτοια, είναι ένα τανγκό για δύο. Πάψε να ζητάς το αδύνατο: να χορέψεις μόνο όπως εσύ γουστάρεις κι αγαπάς.

Αυτό δε συμβαίνει ακόμα κι όταν η ταξική πάλη έχει λήξει σε μια χώρα με νίκη των εργατικών δυνάμεων. Και τώρα θα σε πάω σε ένα-δυο πιο μακρινά σε τόπο και χρόνο παραδείγματα:


ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ

LeftG700 είπε...

ΣΥΝΕΧΕΙΑ


Τι θα έκανες στη θέση τού Λένιν και των μπολσεβίκων του, αν ήσουν υποχρεωμένος να πεις «σύντροφοι, ο μόνος τρόπος να επιβιώσει η επανάσταση είναι ο δικός μας εργάτης να φτάσει και να ξεπεράσει τον γερμανό εργάτη στην εφαρμογή τών σύγχρονων μεθόδων παραγωγής, τού τεϊλορισμού»;;; Και τι θα έκανες αν, έχοντας έρθει στην εξουσία με το σύνθημα «Ειρήνη», βρισκόσουν στη θλιβερή από κάθε άποψη θέση να καλείς στα όπλα το προλεταριάτο και την αγροτιά υπέρ τής επανάστασης, δηλαδή να του ξαναζητάς να χύσει το αίμα του, για άλλα τόσα χρόνια με τα όσα χρόνια ‘‘τάιζε’’ τα κανόνια τού Κάιζερ στο Ανατολικό Μέτωπο;;;

Φίλε Διαγραμμένε, δεν μπορώ να ξέρω αν η επιμονή σου στην ‘‘καθαρότητα’’ χιλίων καρατίων και την ‘‘απόλυτη’’ συνέπεια οφείλεται σε έντονη αντιπολιτευτική διάθεση προς το ΚΚΕ ή σε γενικότερες αντιλήψεις. Εύχομαι να είναι το πρώτο. Μου φαίνεται πιο εύκολο να το ξανασκεφτείς σε αυτή την περίπτωση. Αλλά και στη δεύτερη δεν είναι αδύνατο, απλώς πιο δύσκολο. Εγώ πάντως, σε κάθε περίπτωση, σε προτρέπω να την κάνεις την προσπάθεια και να ξανακάνεις τη σούμα, βρίσκοντας ποια κρατούμενα έχεις ξεχάσει…


Τα λέμε


ΥΓ Δεν ξέρω τι έχει στο μυαλό του ο Μπογιό και κινήθηκε όπως κινήθηκε, δεν είμαι μάγος. Η ερμηνεία στην οποία φαίνεται να καταλήγεις εσύ μού φαίνεται πάντως η λιγότερο πιθανή. Οι ‘‘πλαγιομετωπικές’’ τού ΚΚΕ με τους απασχολούμενους στις επιχειρήσεις του έχουν ξεκινήσει εδώ και πάνω από τρία χρόνια. Τώρα το θυμήθηκε;

ΥΓ2 Το ΚΚΕ, δυστυχώς, έχει πολλά στην καμπούρα του. Όχι όμως και τα όσα υπονοεί ο τίτλος «Περισσός ΑΕ». Συνεπώς, όποιος θέλει να το κοπανήσει, έχει πεδίο δόξης λαμπρό. Τα χτυπήματα όμως για τα ζητήματα που συζητήσαμε εδώ είναι χτυπήματα κάτω από τη ζώνη. Επιπλέον και χειρότερα: Πριονίζουν το κλαδί στο οποίο καθόμαστε όλοι οι αριστεροί. Η υπόθεση του σοσιαλισμού δεν είναι περίπατος σε ανθισμένους κήπους. Είναι πορεία δύσκολη και βασανιστική. Και σ’ αυτή την πορεία είναι απολύτως βέβαιο ότι θα υποχρεωθούμε να πούμε: «σύντροφοι, πρέπει να δουλέψουμε κάτω από τις συλλογικές συμβάσεις!». Αν πιαστούν από τα λόγια σου όμως οι σύντροφοι, δεν πρόκειται να το κάνουν. Στην καλύτερη περίπτωση θα γελάσουν και στη χειρότερη θα μας λιντσάρουν στο Σύνταγμα…

ΥΓ3 Χαίρομαι που αναγνωρίζεις ότι όντως υπάρχει ένα ‘‘θεματάκι’’ με το ψευδώνυμό σου.

spiral architect είπε...

Miaou Kitten:
«Δεν προσφέρομαι»

LeftG700 είπε...

Φίλε Σπειροειδή,


Να με συμπαθάς, αλλά εμείς εδώ εφαρμόζουμε το δημοκρατικό συγκεντρωτισμό και τα λέμε όλα:

Το γεγονός ότι ποστάρεις σ' εμάς και, κυρίως, σε αυτό το ποστ το παραπάνω σχόλιο αποδεικνύει ότι από όσα έχουμε γράψει κατά καιρούς και από όσα γράψαμε στη συγκεκριμένη ανάρτηση δεν έχεις καταλάβει Χριστό!

Όσο για τον Μπογιό, ας μας πει από πότε το κομματικό αντιμίσθιο ορίζεται βάσει συλλογικών συμβάσεων, ανεξαρτήτως τής εκάστοτε συγκεκριμένης κατάστασης, κι ας αφήσει τις καμαρωτές παπαριές! Ούτε τα νεοφώτιστα (αλλά ξύπνια) κνιτόπουλα δεν τις τρώνε!

Κατάλαβες τίποτε; Σιγά μην καταλάβεις!...


Τα λέμε (όλα όμως —και χωρίς παρεξήγηση, έ :-) )


ΥΓ Τους ‘‘πράκτορες’’ (ή και πράκτορες, πού να ξέρω;) που διοχέτευσαν στο Βήμα το εσωκομματικό σημείωμα της ΚΕ και την επιστολή Μπογιόπουλου τους βρήκατε ή ακόμα; Βοηθάω: Για ψάξτε κατά Αλέκο Χαλβατζή μεριά και Νέα Σπορά! ;-) :-)

Ανώνυμος είπε...

Nομιζω πολυ καλα εκανε και στο ποσταρε εδω.Μπορει να μην αφορα εσενα,αφορα ομως αμεσα διαφορους ''καλοπροεραιτους'' σχολιαστες της αναρτησης.


Гриша

LeftG700 είπε...

Φίλε Гриша,


Δεκτό, δεν αποκλείεται να μην το έγραψε για την αφεντιά μου. Δεν έπρεπε όμως να με εξαιρέσει ρητά; Άρα, ακόμα κι αν έκανε καλά και ποστάρισε εδώ αυτό το σχόλιο (αμφιβάλλω), σίγουρα κάτι δεν έκανε καλά...


Τα λέμε

Ανώνυμος είπε...

Και κατι ακομα ρε συ Left που εσχατως μου χει κανει ασχημη εντυπωση.Γιατι περιφερεις με ειρωνικο τροπο την εννοια Δημοκρατικος Συγκεντρωτισμος;Τι υπαινισεσαι;Δε μπορω να καταλαβω.Και στη τελικη που αλλου εφαρμοζεται η αρχη αυτη;Ποιο ειναι το μετρο συγκρισης στην ελληνικη πολιτικη πραγματικοτητα και ποιες οι δημοκρατικες διαδικασιες που βγαζουν off τις αντιστοιχες του ΚΚΕ;


Гриша

LeftG700 είπε...

Φίλε Гриша,


Καλώς να διαφωνείς με την ειρωνεία για τον δημοκρατικό συγκεντρωτισμό. Είναι αναφαίρετο δικαίωμά σου.

Κακώς όμως σού κακοφαίνεται. Δεν εκφράζει παρά τη βαθιά εδραιωμένη πεποίθησή μου ότι αυτό που εφαρμόζεται ως δήθεν δημοκρατικός συγκεντρωτισμός στο ΚΚΕ είναι 1% δημοκρατία και 99% συγκεντρωτισμός. Και αυτό που εφαρμόζεται στον ΣΥΡΙΖΑ είναι 1% δημοκρατικός συγκεντρωτισμός και 99% εσωτερικός κανονισμός μπουρδέλου.

Δεν μου κακοφαίνονται οι διαφωνίες σου. Να μη σου κακοφαίνονται και οι δικές μου. Έτσι δεν πάει;


Τα λέμε