Πέμπτη 14 Νοεμβρίου 2013

Τα πράγματα θα συνεχίσουν να επιδεινώνονται σταθερά πριν αρχίσουν να επιδεινώνονται ραγδαία



Αντιγράφουμε την ανταπόκριση που έστειλε πριν λίγα λεπτά στη Real News ο Θάνος Αθανασίου από τις Βρυξέλες:

Σε εξέλιξη βρίσκεται η συνεδρίαση του Eurogroup στις Βρυξέλλες. Στην ημερήσια διάταξη βρίσκονται τα προγράμματα της Ελλάδας και της Κύπρου, καθώς και η προετοιμασία της εξόδου από τα μνημόνια της Ιρλανδίας και της Ισπανίας. «Προσβλέπουμε σε θετικές και εποικοδομητικές συζητήσεις» είπε προσερχόμενος στη συνεδρίαση ο υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Στουρνάρας.
Προσερχόμενος στο κτίριο του συμβουλίου για τη συνεδρίαση των υπουργών ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ επεσήμανε την ανάγκη επιτάχυνσης των προσπαθειών της Ελλάδας ώστε να επιτευχθεί συμφωνία και να προχωρήσει το πρόγραμμα προσαρμογής. «Η Ελλάδα χρειάζεται να επιταχύνει τις προσπάθειές της, απαιτείται περαιτέρω πρόοδος προτού είμαστε σε θέση να λάβουμε την οποιαδήποτε απόφαση», δήλωσε χαρακτηριστικά.
Ο Β. Σόιμπλε εμφανίστηκε καθησυχαστικός και είπε ότι σε γενικές γραμμές η Ελλάδα έχει σημειώσει κάποια πρόοδο και εκτιμά πως στο τέλος θα βρεθεί μια λύση.
Λίγο πριν την έναρξη της συνεδρίασης ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών, Πιέρ Μοσκοβισί έπανέλαβε τη θέση της Γαλλίας η οποία είναι πως ο ελληνικός λαός έχει κάνει ήδη πολλές θυσίες και υπάρχει πρόοδος αλλά η Ελλάδα πρέπει να εντατικοποιήσει τις προσπάθειες της. Παράλληλα τόνισε ότι «εργαζόμαστε όλοι μαζί για την σταθεροποίηση και της Ελλάδας και της ευρωζώνης».
Δεν είναι μόνο ότι αυτά τα νέα, παρά τις κάμποσες ευφημιστικές και χαϊδευτικές λέξεις που χρησιμοποίησαν οι αξιωματούχοι τής Νέας Ιεράς Συμμαχίας, δεν μας χαϊδεύουν καθόλου τ’ αυτιά. Είναι που κι αυτές ακόμα απέχουνε πολύ απ’ την αλήθεια. Ο Στάθης Κουβελάκης μας φέρνει πιο κοντά σ’ αυτήν από τις στήλες τής σημερινής Ελευθεροτυπίας:    

Μπορεί να ακούγεται εξωφρενικό, αλλά στη χώρα όπου μετά τρία χρόνια μνημονιακής ‘‘θεραπείας’’ το δημόσιο χρέος έχει εκτοξευθεί στο 180% του ΑΕΠ καλλιεργείται η εντύπωση πως το πρόβλημα έχει περίπου τακτοποιηθεί! Αυτό ισχυρίζεται φυσικά η κυβέρνηση. Εφ' όσον η χρηματοδότηση της τρόικας τελειώνει το 2014, η Ελλάδα θα ξαναβγεί υπερήφανα στις αγορές επιδεικνύοντας το πρωτογενές της πλεόνασμα.
Ακόμη κι αν το δεχτούμε, παραμένει όμως το αγκάθι του «χρηματοδοτικού κενού», η κύρια πηγή του οποίου είναι η λήξη χρεολυσίων άνω των 40 δισ. τα επόμενα δύο χρόνια. Για να καλυφθεί πλήρως το ποσό αυτό, φαίνεται ότι θα χρειαστεί επιπλέον τροϊκανή χρηματοδότηση. Το ύψος της οποίας, αν και σαφώς μικρότερο από αυτό των δύο Μνημονίων, κάθε άλλο παρά αμελητέο προβλέπεται να είναι - και σίγουρα πάνω από 10 δισ. Σε κάθε περίπτωση, επιπλέον χρηματοδότηση σημαίνει νέα μέτρα, τα οποία στην ουσία έχουν ήδη δρομολογηθεί και μόνο καταστροφή μπορούν να προσθέσουν στο υπάρχον τοπίο ερειπίων.
Η ιδέα ότι η Ελλάδα με το συσσωρευμένο δημόσιο χρέος της μπορεί να αντλήσει ποσά αυτής της τάξεως στις αγορές στερείται σοβαρότητας. Το συμπέρασμα είναι απλό: πέρα από άδικο και ταξικό, το δημόσιο χρέος δεν είναι βιώσιμο.
Δυστυχώς όμως, ακόμη και δυνάμεις που συμφωνούν με αυτή τη διαπίστωση δείχνουν να υποτιμούν την έκταση του προβλήματος. Λέγεται, για παράδειγμα, ότι ναι μεν η επόμενη διετία θα είναι δύσκολη, αλλά ότι μετά το πέρας της η εξυπηρέτηση του χρέους θα κινηθεί σε ανεκτά επίπεδα, γύρω στα 8 δισ. το χρόνο. Αυτό το ποσό αφορά όμως μόνο τα χρεολύσια και όχι τους τόκους που αντιπροσωπεύουν μια επιβάρυνση παρόμοιας τάξης. Συνολικά λοιπόν η εξυπηρέτηση του χρέους θα κινείται ίσως και στα 15 δισ. το χρόνο, ήτοι 6% του ΑΕΠ. Πρωτογενή πλεονάσματα τέτοιου ύψους είναι ουτοπικά. Άρα παραμένει το πρόβλημα της αδυναμίας αναχρηματοδότησης στις αγορές μιας χώρας με δυσανάλογα υψηλό δημόσιο χρέος.



Δεν υπάρχουν σχόλια: