Τρίτη 2 Φεβρουαρίου 2016

Κοινή πολιτική ανακοίνωση ΛΑΕ - ΑΝΤΑΡΣΥΑ. Μοιάζει όντως με προσχέδιο σημειώματος αυτοκτονίας, ή είναι ιδέα μας;



 
Στην πανελλαδική σύσκεψη της Λαϊκής Ενότητας που έγινε το τελευταίο δεκαήμερο του περασμένου Νοεμβρίου, η Νάντια Βαλαβάνη, αναφερόμενη επικριτικά στο κατά καιρούς φαινόμενο εκφοράς εκ μέρους της ΛΑΕ ‘‘στενού’’ πολιτικού λόγου, είπε κάποια στιγμή στην ομιλία της (αναπαράγω από μνήμης): «Δηλαδή, για να καταλάβω, σύντροφοι και συντρόφισσες: απευθυνόμαστε μόνο στον κόσμο τού ΚΚΕ και της ΑΝΤΑΡΣΥΑ;»

Θυμήθηκα τα λόγια της (και πάλι· δεν είναι η πρώτη φορά που μου συμβαίνει από τότε), διαβάζοντας την κοινή ανακοίνωση ΛΑΕ και ΑΝΤΑΡΣΥΑ που δόθηκε στη δημοσιότητα νωρίτερα σήμερα, μετά από συζητήσεις αντιπροσωπειών τών δύο πολιτικών φορέων. Γιατί διαπίστωσα ότι, σύμφωνα με τα γραφόμενα, η ηγετική ομάδα τής ΛΑΕ φαίνεται να εγκαταλείπει την κατά προτεραιότητα αντι-ευρώ στόχευση που ακολουθούσαμε μέχρι τώρα και να αποδέχεται εκούσα άκουσα τη λογική τής ΑΝΤΑΡΣΥΑ που ανέκαθεν ήταν η εξής (σε ελεύθερη απόδοση):

«Τι αιχμή τού δόρατος [σ.σ.: ευρωζώνη] και κουραφέξαλα, ρε σύντροφοι! Αυτά είναι ρεφορμισμοί τού κερατά! Οι πραγματικοί επαναστάτες δεν χάνουν το χρόνο τους με τέτοια. Στοχεύουν κατ’ ευθείαν το δόρυ, [σ.σ.: Ευρωπαϊκή Ένωση] πάνω στο οποίο στηρίζεται η αιχμή του!»

Πριν παραδώσουμε στην κρίση σας την ανακοίνωση, δύο απορητικές σκέψεις, όχι και πολύ αισιόδοξες:

Οι σύντροφοι της ΑΝΤΑΡΣΥΑ, που κλίνουν σε όλες τις πτώσεις τις λέξεις «μεταβατικό πρόγραμμα», έχουν «την παραμικρή γαμημένη ιδέα» για τη βαθιά και ευρείας εφαρμογής έννοια μετάβαση;

Και οι σύντροφοι οι δικοί μας, αυτοί που υπέγραψαν το κείμενο, τι ακριβώς εννοούν όταν λένε στο τέλος «[ο]ι δύο αντιπροσωπείες, παρά τις διαφορετικές προσεγγίσεις που υπάρχουν, […]»; Πού ακριβώς ανιχνεύεται στο κείμενο η δική μας διαφορετική προσέγγιση στο ζήτημα της Ευρωπαϊκής Ένωσης; Εντάξει, της ΑΝΤΑΡΣΥΑ είναι ορατή δια γυμνού οφθαλμού (αν δεν προσέξεις, σου βγαίνει κιόλας). Της ΛΑΕ;

ЖΟЖΟЖΟЖΟЖ

 

Η ΛΑΕ και η ΑΝΤΑΡΣΥΑ χαιρετίζουν τις μεγάλες λαϊκές κινητοποιήσεις, που ξεσπούν σε όλη τη χώρα. Οι κινητοποιήσεις της εργατικής τάξης, των -νέων κυρίως- ελαστικά εργαζόμενων με «μπλοκάκι», της μικρομεσαίας αγροτιάς, των μισθωτών και αυτοαπασχολούμενων επιστημόνων και ελεύθερων επαγγελματιών, έχουν κοινό στόχο: την πολιτική των μνημονίων, την επίθεση που δέχονται από την πολιτική του κεφαλαίου, της ΕΕ και του ΔΝΤ, που θέλουν να μετατρέψουν την ασφάλιση από κοινωνικό δικαίωμα σε ατομική υποχρέωση, να αφαιρέσουν δικαιώματα κατακτημένα με αγώνες και θυσίες. Οι δύο δυνάμεις υποστηρίζουν με όλες τους τις δυνάμεις αυτούς τους αγώνες. Στηρίζουν την ανάγκη να συντονιστούν και να κλιμακωθούν για να μην περάσει και να ανατραπεί το αντιασφαλιστικό νομοσχέδιο και συνολικότερα η μνημονιακή αντιλαϊκή - αντεργατική πολιτική της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ και όλου του αστικού μνημονιακού μπλοκ.

Σε αυτή τη μεγάλη μάχη επιδιώκουμε, να βρούμε τρόπους κοινής δράσης  και συνεργασίας

– Για να πούμε ένα μεγάλο ΟΧΙ στην αντιασφαλιστική «μεταρρύθμιση», που προωθούν κυβέρνηση, ΕΕ και ΣΕΒ. Καμία συναίνεση, καμία ανοχή στον σφαγιασμό των λαϊκών δικαιωμάτων με όλες τις μαχόμενες δυνάμεις του κινήματος και της αριστεράς, για να μην περάσει το νομοσχέδιο ασφαλιστικής κατεδάφισης και να διεκδικήσουμε καθολικό, δημόσιο, αναδιανεμητικό σύστημα ασφάλισης, δωρεάν και δημόσιο σύστημα περίθαλψης για όλους, πλήρη και σταθερή δουλειά, αξιοπρεπείς μισθούς και συντάξεις.

– Για να συμβάλλουμε στον αναγκαίο παλλαϊκό ξεσηκωμό, στον κοινό αγώνα σε όλα τα επίπεδα, από το πανεθνικό μέχρι τη γειτονιά, του εργατικού κινήματος με τους αυτοαπασχολούμενους, τη νεολαία και την φτωχή και μικρομεσαία αγροτιά, που παλεύει στα αγροτικά μπλόκα, την εργατική τάξη. Για να συμβάλλουμε στις προσπάθειες που γίνονται για τον ενωτικό αγωνιστικό συντονισμό σωματείων και συνδικαλιστικών οργανώσεων, και πρώτα από όλα στην βάση των πρωτοβάθμιων σωματείων, για την συγκρότηση ενός ενωτικού κέντρου αγώνα ταξικών και αγωνιστικών συνδικάτων ενάντια στην αντιδραστική ασφαλιστική μεταρρύθμιση σε διάκριση από τον εργοδοτικό, συμβιβασμένο και τον κυβερνητικό συνδικαλισμό. Με κοινές επιτροπές και συνελεύσεις αγώνα στη γειτονιά, με πρωτοπόρα κοινή στάση στα συλλογικά όργανα του λαϊκού κινήματος.

– Για να κλιμακώσουμε την πάλη μας, για να στηρίξουμε, όχι κινητοποιήσεις «για την τιμή των όπλων», αλλά ένα μεγάλο κύμα απεργιών (που ήδη ξεκίνησαν όπως στους ναυτεργάτες, ΝΑΤ, ΕΡΓΟΣΕ, SOFTEX κα), ενωτικών διαδηλώσεων, καταλήψεων, πολύμορφων αγώνων, με αφετηρία την Πανεργατική Απεργία της 4ης Φλεβάρη και παραπέρα κλιμάκωση αμέσως μετά.

– Για να συνδέσουμε τους αγώνες κατά της διάλυσης της κοινωνικής ασφάλισης, με την πάλη για την απαλλαγή συνολικά από τα μνημόνια, για τη διαγραφή του χρέους, για τη σύγκρουση και ρήξη με την πολιτική των μεγαλοεπιχειρηματιών, των τραπεζιτών, της ΕΕ και των κυβερνήσεών τους, των συνεχών θυσιών στο όνομα του ευρωμονόδρομου, για την ανατροπή όλου του μνημονιακού αστικού μπλοκ.

Οι δύο αντιπροσωπείες, παρά τις διαφορετικές προσεγγίσεις που υπάρχουν, συμφώνησαν να συνεχίσουν τις αναγκαίες συνεννοήσεις και κοινές ενέργειες για να συμβάλλουν με τον καλύτερο τρόπο στις μάχες που έρχονται.
 
 

5 σχόλια:

κάποιος σύντροφος είπε...

Μέγα μυστήριο καλύπτει ότι και να γράφει πια ο τύπος.

Το συγκεκριμένο κείμενο είναι πολύ πίσω από τις θέσεις της ΛΑΕ για την ΕΕ. Σωστά ενδεχομένως γιατί είναι ένα κείμενο για το κίνημα.

Αλλά τελικά μυστήριο δεν υπάρχει γιατί ο τύπος ζήλεψε την Νάντια που ούτε από το ευρώ δεν θέλει να βγούμε.

Πολλά τα στραβά του Λαφαζάνη αλλά η άποψη του η προσωπική είναι μακρυά από Νάντιες, Βαρουφάκηδες, Μελανσόν, αλλάζουμε την Ευρώπη. Ο Λαφαζάνης είναι κομμουνιστής.

Είναι όμως ευάλωτος στα δεξιά του, δηλ Καλύβη, Χουντή, Νάντια, Ζωή, και μέσα και έξω από το αριστερό ρεύμα.

Μια αποφασοστική περικύκλωση της ηγεσίας της ΛΑΕ από τα κάτω, με την κοινή δράση με την ΑΝΤΑΡΣΥΑ και τις σχετικές δεσμεύεις του κειμένου μπορεί να έχει αποτελέσματα, έστω να πάψουμε να ακούμε τις γελοιότητες ότι δεν είναι όλες οι χώρες της ΕΕ στην ΟΝΕ άρα μπορεί να μην βγούμε και από την ΕΕ.

Αν και το βασικό πρόβλημα είναι πως ΛΑΕ, αριστερό ρεύμα βασικά και ΑΝΤΑΡΣΥΑ με την κοινοδρασεολογία κλείνουν την πόρτα στην αναγκαία υπέρβαση τους προς το αριστερό μέτωπο.

"κάποιος σύντροφος"

Ανώνυμος είπε...

Η ΛΑΕ λειτουργεί όπως περίπου ο Συριζα:
-Έχει μια αριστερή τάση με συνιστώσες που μιλάνε για σοσιαλιστικό πρόγραμμα ,έξοδο από την Ε.Ε κλπ(πχ Κ.Ο Ανασύνταξη,ΔΕΑ ,ΑΡΑΝ,ΑΡΑΣ κλπ)
-Έχει την κεντρίστικη προεδρική ομάδα Λαφαζάνη την αριστερή πλατφόρμα που επιμένει στο πρόγραμμα Θεσσαλονίκης με ριζοσπαστική αιχμή την έξοδο από το Ευρώ
-Τέλος έχει μια ασχημάτιστη ακόμα δεξιά πτέρυγα με προσωπικοτητες την ΄΄θεσμική'' Ζ.Κωνσταντοπούλου που θέλει να εφαρμοστεί το σύνταγμα(ποιό είπατε;) και να ξαναδιαπραγματευτούμε με τους εταίρους μας.Τον φουλ Ευρωπαιστή Γλέζο που δεν θέλει να φύγει απο το Ευρώ για να μην το αφήσει στους Γερμανούς(λες κ το τυπώνει ο ίδιος !).Την ψιλοόμηρο του ΣΔΟΕ Βαλαβάνη .Τον''πατριώτη'' Στάθη που δεν θέλει να φύγει απο την Ε.Ε μήπως μας φάνε ..οι Τούρκοι και άλλους που βαριέμαι να αναφέρω.
-Τέλος υπάρχει κ μια λαικοπατριωτική τάση ασχημάτιστη κομματάκι( αυτή που προσπάθησε να κάνει κ την συνεργασία με το ΕΠΑΜ τον Σεπτέμβρη) που είναι το ΔΗΚΚΙ ,το ΔΕΝ ΠΛΗΡΩΝΩ κλπ.Αυτοίέχουν κ κάποιους δίαυλους με διάφορα θραύσματα των αγανακτισμένων του συντάγματος τους οποίους ΄΄έψησαν'' να ψηφίσουν ΛΑΕ τον Σεπτέμβρη.
Τέτοιους όμως διαχωρισμούς έχει κ η ΑΝΤΑΡΣΥΑ οι οποίοι τέμνονται περίεργα με κάποια κομμάτια της ΛΑΕ,όμως για να μην φτιάξω σεντόνι σταματάω...

κάποιος σύντροφος είπε...

Δεν υπάρχει αυτό που λες για Πρόγραμμα Θεσσαλονίκης. Στα υπόλοιπα κάπως καλούτσικα τα περιγράφεις.

"κάποιος σύντροφος"

LeftG700 είπε...

Άκου, ρε φίλε κάποιε σύντροφε,


Πολλά μας τα ’κανες, εδώ και κάποια χρόνια. Σε μπανάρισα μία, μας ξανάρθες. Σε δέχτηκα. Σε μπανάρισα δύο. Πάλι μας ξανάρθες, πάλι έδωσα τόπο στην οργή. Και ίσως να σε μπανάρισα και τρίτη φορά (δεν θυμάμαι κι ούτε θα χάσω χρόνο από τη ζωή μου για να το ψάξω) και πάλι να επέστρεψες και πάλι εγώ να είπα άσε το πρόβατο το απολωλός να υπάρχει εδώ μπας και καταλάβει πέντε πράγματα.

Στις αρχές τού Γενάρη, δήλωσες αποχώρηση. Καλώντας και άλλους να κάνουν το ίδιο και, το πιο χαρακτηριστικό σημείο που δείχνει πόσο σκατιάς είσαι, επαναφέροντας με υπαινιγμούς-πουστίτσες το σενάριο του «διπλού πράκτορα» που κρύβεται στο ιστολόγιο αυτό με το όνομα Left G700 (μπες να ξαναδείς τα χάλια σου). Αυτούς τους υπαινιγμούς που όταν τους πρωτοδιατύπωσες και είχε ξαναγίνει θέμα είχες αρνηθεί ότι τους είχες κάνει (άλλη μια απόδειξη του σκατοχαρακτήρα σου).

Μου ξαναεμφανίστηκες μετά από λίγο και όταν σου υπενθύμισα την παραίτησή σου από σχολιαστής και σου γνωστοποίησα ότι έχει γίνει αποδεκτή μού απάντησες ότι ξανασχολίασες εδώ μόνο και μόνο επειδή ανέβασα ποστ που είχε αναφορά σε σένα.

Και πάλι έχεσες ξέχεσες το λόγο σου και μου ξανάρθες σήμερα στις τέσσερις τα ξημερώματα σαν τους κλεφτοκοτάδες. Αμ δε σφάξανε! (Θυμάμαι και μία άλλη περίπτωση από τη μπλογκόσφαιρα, όπου κάποιος, για λόγους φιλικών διαδικτυακών σχέσεων, επέτρεπε για πολύ καιρό σε κάποιον σαλεμένο να του κάνει άνω-κάτω το μπλογκ, να φεύγει, να ξανάρχεται δηλώνοντας πως θα συμμορφωθεί, μετά να κάνει τα ίδια, και ξανά μανά από την αρχή. Μέχρι που τον ξαπόστειλε, αλλά ήταν αργά πια γιατί η ζημιά είχε γίνει.) Στο δια ταύτα:

Δεν υπάρχεις γι’ αυτό το μπλογκ (με λύπη μου γιατί χάνεται μια καλή ευκαιρία να δείχνω κάθε τόσο πού καταντάει τον αριστερό άνθρωπο ο χρόνιος αριστερισμός). Σου αφήνω τα σχόλια που έχεις αφήσει μέχρι τώρα σ’ αυτή την ανάρτηση. Μην κάνεις τον κόπο να στείλεις άλλο. Ούτε καν σχόλιο με οικονομική ενίσχυση του μπλογκ! Θα διαγράφεται ριζοσπαστικά. Δηλαδή δεν θα υπάρχει ούτε καν το ίχνος που λέει «Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από έναν διαχειριστή ιστολογίου.»

Άνοιξε ένα μπλογκ (παιχνιδάκι είναι) και ξεκίνα διαδικτυακή εκστρατεία για να πείσεις την αριστερή μπλογκόσφαιρα ότι οι απόψεις μου είναι επικίνδυνες για το αριστερό κίνημα κι ότι παίζει να είμαι μέχρι και πράκτορας της αντίδρασης.

Εγώ από τη μεριά μου θα μείνω σταθερός στο συμπέρασμα που έχω βγάλει για την αφεντιά σου εδώ και πολύ καιρό:

Το μόνο που παίζει με την πάρτη σου είναι αν έχουμε να κάνουμε με περίπτωση εκ γενετής μαλακίας ή επίκτητης.

LeftG700 είπε...

Φίλε Γιώργο θαλλάση,


Ωραία. Αυτός ο ψιλοαχταρμάς που περιγράφεις και που απ’ όσα ξέρω κι εγώ κάπως έτσι είναι τα πράγματα, δεν πρέπει να έρθει σε έναν λογαριασμό; Και ως προς το επίμαχο θέμα που είναι και το θέμα τής ανάρτησης, πιστεύεις ότι μπορεί να διευθετηθεί χωρίς ένα συμβιβασμό, που λέει (χοντρικά) «εντάξει, παρκάρουμε σε μία παρένθεση το ζήτημα της ΕΕ, δεν το βάζουμε ως στόχο και προαπαιτούμενο σε αυτό τη φάση, ούτε όμως και ορκιζόμαστε στην αιώνια παραμονή μας σε αυτήν»;


Τα λέμε


ΥΓ Ο Γλέζος δεν επηρεάζει, στην έξοδο είναι ο άνθρωπος και το πολιτικό του κριτήριο έχει αμβλυνθεί πολύ.

ΥΓ2 Ψιλοόμηρος του ΣΔΟΕ η Βαλαβάνη; Αρβύλα μού μυρίζει…