Κυριακή 28 Φεβρουαρίου 2016

Επί τής διαδικασίας: Ένα μήνυμα για τους φίλους τής Ένωσης Οπαδών για τη Συσπείρωση της ριζοσπαστικής αριστεράς



(Κάνοντας ταυτόχρονα και διάλειμμα από μια χειρόγραφη αντιγραφή που σχετίζεται με τη «Ραυτοπούλεια ανάρτηση» και που μου έχει βγάλει τα μάτια:)

Επειδή παρατηρώ ότι οι φίλοι τής ΕΟΣ εξακολουθούν την παλιά συνήθειά τους να μας παραπέμπουν από καιρό σε καιρό σε διάφορα κείμενά τους αποστέλλοντας το εκάστοτε σχετικό link στο ηλεκτρονικό γραμματοκιβώτιό μας, θα ήθελα να τους πω από εδώ:

Παίδες, μην κουράζεστε. Έτσι κι αλλιώς, τα κείμενα που αναρτάτε στο blog σας, δικά σας ή άλλων, τα διαβάζουμε (διαβάζω) σχεδόν ανελλιπώς. Τους λόγους τούς έχω εξηγήσει σε πρόσφατη ανάρτηση που σας αφορούσε:

Στην αριστερή μπλογκόσφαιρα το enosy.blogspot.gr. είναι πολύ γνωστό. Πολύ γνωστό και με μεγάλη επισκεψιμότητα. Προσθέτω: και πολύ χρήσιμο. Με ποια έννοια χρήσιμο; Με μία παρόμοια κατά την οποία ήταν πολύ χρήσιμο το στέκι τών ακροκεντρώων «Η καλύβα ψηλά στο βουνό», που αποσύρθηκε από τα κοινά τού internet, τουλάχιστον προσώρας. Δηλαδή με την έννοια τής παροχής χρήσιμων πληροφοριών για τα μέλη τής Εκκλησίας τής Αριστεράς.

Αν «Η καλύβα ψηλά στο βουνό» μάς παρείχε πολύτιμες πληροφορίες για το πώς σκέπτεται ο αχταρμάς τών ανθρώπων που συναποτελούν το λίαν ευστόχως αποκληθέν «ακραίο κέντρο», η «Ένωση Οπαδών για τη Συσπείρωση της ριζοσπαστικής αριστεράς» μάς παρουσιάζει μία φαντασμαγορική εικόνα για τη σκέψη μερικών πολλών ανθρώπων τής Αριστεράς, την κατηγορία τών οποίων βαφτίζω σήμερα «αριστερά τής ακραίας σύγχυσης».

Αυτά, λοιπόν, ως προς την ενημέρωση που φροντίζετε να μας κάνετε. Τώρα, πάλι, αν αυτά τα ενημερωτικά ‘‘μπιλιέτα’’ σας αποτελούν κατά κάποιο τρόπο μία έμμεση πρόσκληση να επανέλθουμε ως σχολιαστές στο ιστολόγιό σας, επιτρέψτε μου να σας πω ότι κάτι τέτοιο δεν πρόκειται να γίνει υπό τις παρούσες συνθήκες.

Όπως ξέρετε πολύ καλά, η αποχώρησή μας είναι αποτέλεσμα της παντελώς αυθαίρετης, αδικαιολόγητης (και ακατανόητης, γιατί δεν είχατε δώσει τέτοια δείγματα, σε μένα τουλάχιστον) λογοκρισίας σε σχόλιό μου, το οποίο είχα ποστάρει σε (επι)κριτικό άρθρο σας για τις απόψεις τού Παναγιώτη Σωτήρη. Το σχόλιο δεν είχε τίποτε το μεμπτό. Εκτός κι αν θεωρείτε «μεμπτό», την ειρωνεία με την οποία απαντήσαμε στη δική σας ειρωνεία προς τον Παναγιώτη Σωτήρη. Σας θυμίζω (και γνωστοποιώ σε όποιον ενδιαφερόμενο τρίτο):

Στο κείμενό σας, χαρακτηρίζατε τον Σωτήρη «Μπαλτά τής ΛΑΕ». Κι εγώ είχα παρατηρήσει (το διατυπώνω από μνήμης):

Προσέξτε, γιατί υπάρχει κάτι χειρότερο από το να γίνει κάποιος «Μπαλτάς τής ΛΑΕ»: να γίνει Λεβέντης τής ριζοσπαστικής αριστεράς!

Σούμα: Όσο δεν αναγνωρίζετε ρητά το λάθος σας (και, άρα, επιμένετε και στην απάντηση που μου δώσατε όταν ρώτησα τι απέγινε το σχόλιό μου –«Το έφαγε η μαρμάγκα…», αυτή ήταν η ‘‘απάντησή’’ σας), σχόλιο με υπογραφή Left G700 δεν πρόκειται να εμφανιστεί ποτέ στο blog σας (είναι αυτονόητο –τέτοια μυαλά έχουμε εμείς, ελευθερόφρονα– ότι ο σχολιασμός εδώ από την πλευρά σας είναι απολύτως ελεύθερος). Όποτε θελήσουμε να σχολιάσουμε κάτι δικό σας που θα κρίνουμε ότι αξίζει να συζητηθεί (για καλό ή για κακό), μπορούμε κάλλιστα να το κάνουμε από το δικό μας blog.

Συνεχίστε τον «καλό αγώνα» εναντίον τής γραφειοκρατίας (των άλλων), των επιτελείων (επίσης τών άλλων) και υπέρ τής ελευθεροτυπίας (της δικής σας, βεβαίως βεβαίως), χωρίς εμάς._
 
 

3 σχόλια:

πικάπα είπε...

Αν έτσι ήταν το σχόλιό σου, έχεις όλο το δίκιο και αυτοί δεν έχουν καθόλου.

Από εκεί και πέρα, το ΕΟΣ, χρειάζεται την επιείκιά μας: Δεν κρύβει την σύγχυσή του, αντίθετα δείχνει φανερά την έλλειψη διάθεσής του για συγκρότηση. Είναι φανερό πως του αρέσει το χύμα στο κύμα, όχι μόνο από διάφορες αναδημοσιεύσεις, αλλά και από τα σάιτ στα οποία παραπέμπει κάτω κάτω, "προς ευρύτερη ενημέρωση", όπου συχνά περιλαμβάνονται και "ακροκεντρώα". Μάλλον υπάρχει δυνατότητα πιο συγκροτημένης παρέμβασης, αλλά λείπει εντελώς η διάθεση - άρα και η ικανότητα.
Γενικότερα, η ιστορία του ΕΟΣ, που το γνώρισα (μέσω Πασας, όπως και εσένα leftg700) τo 2009, είναι εντελώς αντιφατική, είχε τσιμπήσει με τα παραμυθιάσματα της ΚΟΕ, με τον Αλαβάνο, μετά με τον Τσίπρα κόντρα στον Αλαβάνο (και τον Λαφαζάνη), με το Σύριζα των μελών του Αλαβάνου που κατόπιν θεώρησε αφελώς ότι θα τον στήσει ο Τσίπρας, αφού δεν μπόρεσε ο Αλαβάνος, μετά με τη ΛΑΕ ελλά και εναντίον, διαρκώς αντιφατικά πράγματα και όχι σταθερα, αν τα δει κανείς διαχρονικά. Στα θετικά ωστόσο πιστώνονται οι διάφορες δημισιοποιήσεις (με βίντεο) συνδιασκέψεων κλπ, όπως και η ευαισθησία σε θέματα διαδικασίας, που όμως ούτε και εδώ θέλει να καταλήξει σε συγεκριμένη πρόταση, απλά θέλει να "θίγει ζητήματα"..

Τέλος, δεν βλάπτει από καιρού εις καιρόν κάθε αριστερό σάιτ ή μπλοκ να αποτιμά αυτοκριτικά και την δική του παρουσία και να βλέπει τι άλλο ή καλύτερο μπορεί και πρέπει να κάνει. Θα έλεγα (και το είπα) προς όλους ότι εδώ και καιρό υπάρχουν σημαντικότερα πράγματα που θα όφειλαν να κάνουν.

LeftG700 είπε...

Φίλε πικάπα,


Ώστε έτσι, λοιπόν:

«Αν έτσι ήταν το σχόλιό [μ]ου, έχ[ω] όλο το δίκιο και αυτοί δεν έχουν καθόλου.»

Ωραία. Αφού έτσι θέλεις, ας είναι έτσι, κάπως φλου, δημοκρατία έχουμε. Για πες μου, όμως, σε παρακαλώ:

Ποια ένδειξη (ή ενδείξεις) αναξιοπιστίας μου (για να μην πω τίποτε χειρότερο, όπως ότι ρίχνω στα σκ… τούς άλλους για να βγω εγώ καθαρός) έχουν πέσει στην προσοχή σου ώστε να θεωρείς πιθανό «να μην είναι έτσι»; Και πώς είναι δυνατόν να ρίχνω στα σκ… τους άλλους, όταν, την ίδια στιγμή, γράφω γι’ αυτούς: «Όπως ξέρετε πολύ καλά, η αποχώρησή μας είναι αποτέλεσμα της παντελώς αυθαίρετης, αδικαιολόγητης (και ακατανόητης, γιατί δεν είχατε δώσει τέτοια δείγματα, σε μένα τουλάχιστον) λογοκρισίας σε σχόλιό μου, […]»;

Κι αν δεν είναι έτσι, αλήθεια, τι πιστεύεις ότι μπορεί να έγινε; Να τους έβρισα; Κάτι τέτοιο, ασφαλώς. Εντάξει κι αυτό. Ας πούμε ότι τούς έβρισα.

Κι αφού τους έβρισα, είχα και το θράσος να τους ρωτάω κι από πάνω, μέσα στην καλή χαρά, γιατί δεν εμφανίζουν το σχόλιό μου; Τόσο θρασύς είμαι;

Κι αφού είμαι τόσο θρασύς, πώς και δεν μου απάντησαν κάτι αντάξιο του θράσους μου, αλλά περιορίστηκαν απλώς να πουν «το έφαγε η μαρμάγκα»; Τόσο ευγενείς είναι;

Τέλος: Αφού είναι πιθανόν να είναι «αλλιώς» και όχι έτσι όπως τα διηγήθηκα εγώ, πώς και δεν ήρθε κάποιος εδώ από τους ΕΟΣ στο 24ωρο που πέρασε να με κάνει μισής πεντάρας, έτσι που να μην έχω μούτρα να εμφανιστώ στο διαδίκτυο και να κρυφτώ σε κανένα λαγούμι; Τόσο μεγαλόψυχοι είναι;


Τα λέμε (αλλά να τους φροντίζεις και λίγο τους συνομιλητές σου· μην τους ‘‘κρυώνεις’’…)

πικάπα είπε...

Φίλε Λεφτγ700, ηρέμησε, σε πίστεψα από την αρχή, όπως φαντάζομαι και οι περισσότεροι. Ηταν λοιπον σχήμα λόγου και καλό είναι κανείς είναι να τηρεί και κάποια αβρότητα όταν μιλά για συναριστερούς, ακόμη κι αν αυτοί είναι χύμα στο κύμα.
Παρά τις κατά καιρούς αστοχίες σου (νομίζω), και τις αρκετές διαφωνίες μας, σε εμπιστεύομαι αρκετά όπως βλεπεις. Τα λέμε και καλό κουράγιο.